Invloed van stress op het hart verschilt tussen mannen en vrouwen


Studie onderzoekt mentale en fysieke stress bij patiënten met stabiele hart- en vaatziekten.

Volgens een studie van personen die al behandeld waren voor hart- en vaatziekten hebben mannen en vrouwen verschillende cardiovasculaire en psychologische reacties op mentale stress. De studie, gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, betrof 56 vrouwen en 254 mannen gediagnosticeerd met hart- en vaatziekten die deelnamen aan een grotere REMIT studie over de impact van de medicatie escitalopram op hart- en vaatziekten veroorzaakt door mentale stress.

Na het ondergaan van de basistesten voerden de deelnemers drie mentaal stressvolle taken uit - een hoofdrekenen test, een spiegel tracing-test en een woede recall-test - gevolgd door een loopband inspanningstest. Tijdens de mentale stresstaken en rusttijden tussen de tests, voerden de onderzoekers echocardiografie uit om de veranderingen in het hart te bestuderen, namen bloedmonsters en maten bloeddruk en hartslag.

Onderzoekers van het Duke Hartcentrum vonden dat terwijl mannen meer veranderingen vertoonden op de bloeddruk en hartslag als reactie op de mentale stress, de vrouwen meer myocard ischemie, een verminderde bloedtoevoer naar het hart, ervaarden. Vrouwen vertoonden ook meer dan de mannen toegenomen plaatjesaggregatie, wat het begin van de vorming van bloedstolsels inluidt. De vrouwen in vergelijking met mannen gaven ook meer blijk van een grotere toename van de negatieve emoties en een grotere afname van de positieve emoties tijdens de mentale stresstests.

"De relatie tussen stress en hart- en vaatziekten is bekend," zei hoofdauteur Zainab Samad, MD, MHS, assistent-professor in de geneeskunde aan de Duke University Medical Center, Durham, North Carolina. "Deze studie toonde aan dat de invloed van mentale stress op de cardiovasculaire gezondheid van mannen en vrouwen verschillend is. We moeten met dit verschil rekening houden bij de beoordeling en de behandeling van patiënten voor hart- en vaatziekten."

"Op dit punt, zijn verdere studies nodig om de sekseverschillen in de reacties van het hart op mentale stress op lange termijn te testen," aldus Samad. "Dit onderzoek onderstreept ook de ontoereikendheid van de beschikbare risicovoorspellingen die op dit moment niet het hele facet van het risico meten, dat wil zeggen de invloed van negatieve fysiologische reacties op psychologische stress bij beide geslachten, en vooral bij vrouwen."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats