Leefbewust.com Webwinkel Spirulina Chlorella Facebook Themas Videos Nieuwsbrief Email Lidmaatschap

 

Erfelijke trauma


Het fenomeen is al lang bekend in de psychologie: traumatische ervaringen kunnen worden toegeschreven aan gedragsstoornissen die worden doorgegeven van de ene generatie naar de volgende. Het is pas sinds kort dat wetenschappers de fysiologische processen zijn gaan begrijpen die ten grondslag liggen mbt erfelijk trauma. "Er zijn ziekten zoals een bipolaire stoornis, die in de familie zit, maar niet terug te voeren valt op een bepaald gen", legt Isabelle Mansuy, professor aan de ETH Zürich en de Universiteit van Zürich.

Met haar onderzoeksteam aan het Brain Research Institute van de Universiteit van Zürich, heeft ze de moleculaire processen bestudeerd die betrokken zijn bij niet-genetische overerving van gedrags-symptomen veroorzaakt door traumatische ervaringen in je vroege leven (Mansuy en haar team zijn er in geslaagd een belangrijk onderdeel van deze processen: korte RNA-moleculen, te identificeren. Deze RNA's worden gesynthetiseerd uit genetische informatie (DNA) door enzymen die specifieke delen van het DNA (genen) lezen en ze gebruiken als sjabloon om overeenkomstige RNA's te produceren. Andere enzymen schaven deze RNA's bij tot volwassen vormen. Cellen bevatten van nature een groot aantal verschillende korte RNA-moleculen genaamd microRNAs.

Ze hebben regulerende functies, zoals het controleren hoeveel exemplaren van een bepaald eiwit worden gemaakt.

Kleine RNA's met een enorme impact
De onderzoekers bestudeerden het aantal en de aard van de microRNA's bij volwassen muizen die aan traumatische omstandigheden werden blootgesteld in hun vroege leven en vergeleek ze met niet-getraumatiseerde muizen. Ze ontdekten dat traumatische stress de hoeveelheid verschillende microRNA in het bloed, hersenen en sperma verandert - terwijl sommige microRNA produceerde, en anderen zelfs lager dan in de overeenkomstige weefsels of cellen welke controledieren waren. Deze veranderingen resulteerden in ontregeling van cellulaire processen die normaal gecontroleerd worden door deze microRNA's.

Na traumatische ervaringen, gedroegen de muizen zich duidelijk anders: deels verloren zij hun natuurlijke afkeer van ruimten en helder licht en vertoonden depressief-achtig gedrag. Deze gedragssymptomen werden overgedragen aan de volgende generatie via sperma, hoewel de nakomelingen zelf niet blootgesteld waren aan traumatische stress.

Zelfs doorgegeven aan de derde generatie
Het metabolisme van de nakomelingen werd ook aangetast: hun insuline en de bloedsuikerspiegel lagen lager dan in de nakomelingen van niet-getraumatiseerde ouders. "We waren in staat om voor de eerste keer aan te tonen dat traumatische ervaringen de stofwisseling beïnvloeden op de lange termijn en dat deze wijzigingen erfelijk zijn", zegt Mansuy. De effecten op de stofwisseling en het gedrag waren zelfs bij de derde generatie terug te vinden.

"Met de onbalans in microRNAs in sperma, hebben we een belangrijke factor ontdekt, waardoor trauma kan worden doorgegeven," legt Mansuy uit. Echter bepaalde vragen blijven onbeantwoord, b.v. hoe de ontregeling in korte RNA's ontstaat. "Waarschijnlijk, is het een onderdeel van een keten van gebeurtenissen die begint als het lichaam te veel stress hormonen produceert."

"Het laat sporen op de hersenen, organen en ook gameten (geslachtscellen) na. Door middel van gameten, kunnen deze sporen worden doorgegeven aan de volgende generatie. "
Mansuy en haar team zijn momenteel de rol van korte RNA's in trauma overerving bij de mens aan het bestuderen. Als ze ook in staat zijn de micro RNA onbalans in het bloed van getraumatiseerde muizen en hun nakomelingen te tonen, dan hopen de wetenschappers dat hun resultaten nuttig kunnen zijn om een bloedtest voor diagnostiek te ontwikkelen.

Vertaling: Angelique Broers



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats