Nieuws

 

Jouw stress is mijn stress


Alleen al het zien van stressvolle situaties kan een lichamelijke stressreactie veroorzaken

Stress is besmettelijk. Iemand anders in een stresssituatie zien kan genoeg zijn voor je eigen lichaam om het stresshormoon cortisol aan te maken. Tot deze de uitkomst kwamen wetenschappers die betrokken waren bij een grootschalige samenwerking tussen de afdelingen van Tania Singer van het Max Planck Institute for Cognitive and Brain Sciences in Leipzig en Clemens Kirschbaum van de Technische Universität Dresden. Empathische stress ontstond voornamelijk als de toeschouwer en de gestreste persoon een partner relatie hadden en de stressvolle situatie rechtstreeks door een doorkijkspiegel bekeken kon worden. Echter, zelfs het zien van gestreste vreemden op een video was genoeg voor sommige mensen om zelf gealarmeerd te raken. In onze door stress gedomineerde samenleving is empathische stress een fenomeen dat niet door het gezondheidssysteem genegeerd zou mogen worden.

In onze huidige maatschappij is stress een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Het veroorzaakt een reeks psychologische problemen zoals burn-out, depressie en angst. Zelfs diegenen die een relatief ontspannen leven leiden komen herhaaldelijk in aanraking met gestreste mensen. Hetzij op het werk, hetzij op televisie: er is altijd wel iemand onder invloed van stress, en deze stress kan het sociale milieu beïnvloeden op een meetbaar psychologisch niveau door verhoogde concentraties van het stresshormoon cortisol.

“Het feit dat we daadwerkelijk deze empathische stress konden meten door het vrijkomen van een aanzienlijke hoeveelheid hormonen, was verbazingwekkend,” zegt Veronika Engert, één van de hoofdauteurs van het onderzoek. Dit is vooral belangrijk aangezien veel onderzoeken op moeilijkheden stuiten om stress uit de eerste hand op te wekken. De auteurs ondervonden dat empathische stressreacties onafhankelijk (plaatsvervangende stress) of evenredig aan (stress resonantie) plaats kon vinden aan de stressreacties van de actief gestreste personen. “Er moet een overbrengingsmechanisme zijn waardoor de toestand van het mikpunt een vergelijkbare toestand kan opwekken bij de toeschouwer tot het niveau van een hormonale stressreactie.”

Tijdens de stresstest worstelden de proefpersonen met moeilijke mentale rekenkundige opgaven en interviews, terwijl twee zogenaamde gedragswetenschappers hun prestaties beoordeelden. Slechts 5% van de direct gestreste testpersonen slaagden erin kalm te blijven; de anderen vertoonden een aanzienlijke fysiologische verhoging van hun cortisol niveau.

In totaal vertoonde 26% van de toeschouwers die niet direct met welke vorm stress van stress dan ook werden geconfronteerd, ook een beduidende cortisolverhoging. Het effect was met name sterk als toeschouwer en stresspersoon relatiepartners waren (40%). Echter, zelfs bij het zien van een volkomen vreemde werd al stress overgebracht op 10% van de toeschouwers. Dus, emotionele verbondenheid is een katalysator, maar geen noodzakelijke voorwaarde voor het oproepen van empathische stress.

Toen de toeschouwers de gebeurtenissen rechtstreeks door een doorkijkspiegel bekeken, voelde 30% een stressreactie. Echter, zelfs het alleen maar laten zien van de stresstest d.m.v. videobeelden was bij 24% van de toeschouwers al genoeg om het cortisolniveau aanzienlijk te verhogen. “Dit betekent dat zelfs televisieprogramma’s met beelden van lijdende mensen diezelfde stress kunnen overbrengen naar de kijkers,” zegt Engert. “Stress heeft een enorm besmettingsvermogen.”

Stress wordt voornamelijk een probleem als het chronisch is. “Een hormonale stressreactie heeft een evolutionair doel, natuurlijk. Als je aan gevaar wordt blootgesteld wil je dat je lichaam reageert met een verhoging van cortisol,” legt Engert uit. “Echter, een permanent verhoogd cortisolniveau is niet goed. Het heeft op de lange termijn een negatieve invloed op het immuunsysteem en de neurotoxische eigenschappen.” Dus, mensen die thuis hun chronisch gestreste kinderen of familieleden verzorgen lopen een mogelijk risico op het lijden onder de potentiele nadelige gevolgen van empathische stress.

De uitkomst van het onderzoek stelde ook een algemeen vooroordeel aan de kaak: feitelijk ondervinden mannen en vrouwen hetzelfde aantal empathische stressreacties. “Bij metingen echter schatten vrouwen zichzelf meer empathisch in vergeleken bij de inschatting van mannen. Deze zelfinschatting blijkt geen stand te houden als deze gepeild wordt tijdens impliciete metingen.”

Vervolgonderzoek is bedoeld om nauwkeurig uit te wijzen hoe stress overgebracht wordt en wat er gedaan kan worden om de potentiële negatieve invloed op onze maatschappij te verminderen.

Vertaald door Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats