Voor optimaal gezonde spieren is bij iedere maaltijd een volledige portie proteïnen nodig


De meeste Amerikanen volgen een dieet dat bestaat uit weinig tot geen proteïnen bij het ontbijt, weinig proteïnen bij de lunch en een overmatige hoeveelheid proteïnen tijdens het diner. Zolang je de diëtisch toegestane portie van ca. 60 gram maar krijgt, is het toch goed?

Niet volgens nieuw onderzoek van een team wetenschappers, aangevoerd door spiermetabolisme expert Doug Paddon-Jones van de Universiteit van Texas Medical Branch in Galveston. Dit onderzoek laat zien dat de typische ontbijtgranen of een koolhydraatrijk ontbijt, een broodje of salade voor de lunch en een overdadige hoeveelheid vlees/proteïne als diner niet bevordelijk zijn voor de meest ideale metabolische omstandigheden om gezond ouder te worden en het onderhouden van spiergrootte en -sterkte.

De nieuwe studie, nu online in het Journal of Nutrition, laat zien dat de mogelijkheden voor spiergroei minder dan optimaal zijn als proteïneconsumptie afwijkt naar de avondmaaltijd, in plaats van evenredig verdeeld over de hele dag.

Ouderdom-gerelateerde aandoeningen zoals osteoporose (botontkalking) en sarcopenia (spierverlies) ontstaan niet zomaar. Integendeel, volgens de studie zijn het verraderlijke processen als gevolg van een ondoordachte, ondermaatse levensstijl, zoals dieet en sporten tijdens begin middelbare leeftijd.

De studieresultaten werden verkregen door meting van spierproteïne synthese gehaltes van gezonde volwassenen die er twee vergelijkbare diëten op nahielden, maar verschilden in de proteïnedistributie gedurende de dag. Een van de diëten bestond uit 30 gram proteïne bij elke maaltijd, terwijl de andere uit 10 gram bij het ontbijt, 15 gram bij de lunch en 65 gram bij het diner bestond. Magere biefstuk was de voornaamste voedzame bron van proteïne bij elk dagelijks menu. Gedurende een periode van 24 uur stelden de onderzoekers het spierproteïne synthese gehalte vast van de proefpersonen door het afnemen van bloedmonsters en dijbeenspier biopsies.

De UTMB onderzoekers zorgden voor vrijwilligers met een royale dagelijkse dosis van 90 gram proteïne - overeenkomend met de gemiddelde hoeveelheid die dagelijks geconsumeerd wordt door gezonde volwassenen in de Verenigde Staten. Terwijl zeer actieve mensen profijt zouden kunnen hebben van een iets hogere proteïne inname, suggereren eerdere onderzoeken van het team, dat, voor de meeste volwassenen, extra proteïne waarschijnlijk een verminderd positief effect heeft op spiermetabolisme, terwijl minder inname een optimaal onderhoud van het spiermetabolisme tekort zou kunnen doen.

Toen studievrijwilligers de evenredig verdeelde proteïnemaaltijden consumeerden, was hun 24-uurs spierproteïne synthese 25% groter dan mensen die aten volgens het afwijkende proteïne distributiepatroon. Er kwam geen verandering in deze uitkomst door een gewenning van een aantal dagen lang aan beide proteïne distributiepatronen.

De uitkomsten van het onderzoek, geeft Paddon-Jones aan, lijken aan te geven dat een effectiever patroon van proteïneconsumptie een aanzienlijk verschil zou kunnen laten zien in de eetgewoonten van veel Amerikanen.

"Normaliter eten we heel weinig proteïne bij het ontbijt, een beetje meer bij de lunch en dan grote hoeveelheden bij het diner. Wanneer was de laatste keer dat je 4 ons van iets at tijdens je diner in een restaurant?" vraagt Paddon-Jones. "Dus nemen we niet genoeg proteïne aan boord voor een efficiënte spiergroei en reparatie gedurende de dag, en 's avonds eten we vaak meer dan we nodig hebben. We lopen het risico op oxidatie van het overschot wat resulteert in glucose en vet."

Een meer efficiënte eetstrategie om spieren aan te maken en de totale calorie inname te controleren zou zijn om wat extra proteïne van het diner te verschuiven naar lunch en ontbijt.

"Je hoeft geen massa's proteïne te eten om de spiersynthese tot het uiterste te vergroten, je hoeft alleen maar wat meer aandacht te geven aan hoe je het distribueert," zegt Paddon-Jones. "Voor je ontbijt: overweeg om sommige koolhydraten, vooral de simpele suikers, te vervangen door hoog-kwalitatieve proteïne. Doe er een ei bij, een glas melk, yoghurt of voeg een handje noten toe om dichterbij de 30 gram proteïne te komen voor het diner. Doe dit, en je vergroot de kans dat er meer tijd besteed wordt aan de synthese van spierproteïnes."

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats