Zomerscholen helpen zittenblijven tegen te gaan


In de zomervakantie naar school gaan om te voorkomen dat je blijft zitten; het helpt. Dat concluderen onderzoekers Sytske Faber, Greetje Timmerman en Anne Kievitsbosch van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij evalueerden het experiment met de ‘Zomerschool’ dat in de zomervakantie van 2014 werd uitgevoerd.

Het onderzoek van Faber, Timmerman en Kievitsbosch vond plaats in 2014 op 15 scholen voor voortgezet onderwijs, waar in totaal 320 leerlingen deelnamen aan de zomerschool. Na afloop zijn 276 leerlingen (86%) alsnog bevorderd naar het volgende leerjaar. In vergelijking met 2013 is dit slagingspercentage ongeveer gelijk (85%).

Blijvend positief effect

Uit het onderzoek blijkt dat het effect na één jaar nog steeds positief is: van de geslaagde zomerschoolleerlingen (die dus bevorderd zijn naar het volgende leerjaar) is 75% eveneens voor het schooljaar 2014-2015 bevorderd of geslaagd voor het eindexamen.

De zomerschool helpt zittenblijven tegen te gaan

Zomerschool

De leerlingen nemen twee weken deel aan de zomerschool. Ze werken in kleine groepen van maximaal 6 leerlingen onder begeleiding van een (externe) zomerschooldocent en sluiten de zomerschool per vak af met een toets.

Vooral HAVO leerlingen

De zomerschool is effectief tegen zittenblijven in alle leerjaren van het voortgezet onderwijs, maar vooral voor havoleerlingen in het 4de leerjaar. Van alle deelnemende scholieren was 50% havoleerling en van deze groep leerlingen zat 71% in havo-4. Havo-4-leerlingen zijn dus oververtegenwoordigd als deelnemers aan de zomerschool. De meest gekozen vakken voor de zomerschool zijn de zogenaamde kernvakken: wiskunde (33%), Nederlands (13%) en Engels (11%).

Meer jongens dan meisjes

De verdeling van het aantal geslaagde jongens en meisjes is 61% versus 39%. Deze percentages komen overeen met de verdeling van het totaal aantal jongens en meisjes dat deelgenomen heeft. Van de geslaagden zat 31% in het VMBO, 48% in het HAVO en 21% in VWO/Gymnasium (19%, resp. 2%).

Financieel succes

De zomerschool is behalve een educatief, ook een financieel succes. Zittenblijven is een dure aangelegenheid, want het kost ongeveer 7400 euro per zittenblijver. Deelnemen aan de zomerschool kost 650 euro per leerling. Het verschil in kosten is aanzienlijk. De 12 tot 15 zomerscholen die met 250-300 leerlingen meededen aan de experimenten in 2013 en 2014 leverden ruim 1 miljoen euro op (per jaar).


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats