Schaliegas kan het grondwater vervuilen met zware metalen


Cornell University onderzoekers vonden dat de chemische samenstelling van het afvalwater gegenereerd door "hydrofracking" kleine deeltjes in de bodem die vaak sterk binden met zware metalen en verontreinigende stoffen, zou kunnen losmaken met grotere milieurisico's tijdens accidentele lozingen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat 10 tot 40 procent van het water en het chemische oplossingsmengsel geïnjecteerd onder hoge druk in diepe steenlagen, terug naar het oppervlak kan komen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Landbouw en Life Sciences die de milieu-effecten van deze "terugstroom vloeistof” onderzoeken vonden dat dezelfde eigenschappen die de winning van aardgas uit schalie zo effectief maken ook kleine deeltjes kunnen losmaken die van nature gebonden zijn aan de bodem, waardoor de bijbehorende stoffen zoals zware metalen uitlogen.

Zij beschreven de mechanismen en het vervoer van dit loskomen in een artikel gepubliceerd in het American Chemical Society tijdschrift Environmental Science & Technology. De deeltjes die zij bestudeerden zijn colloïden - groter dan een molecule maar kleiner dan wat kan worden gezien met het blote oog - die vastzitten aan de zandkorrels vanwege hun elektrische ladiing.

In experimenten werden glazen kolommen gevuld met zand en kunststof polystyreen colloïden. Vervolgens werden de kolommen gespoeld met verschillende vloeistoffen - gedeïoniseerd water als controle en terugstroom fluïdum vanuit een Marcellus Shale boorlocatie - bij verschillende stroomsnelheden waarna de hoeveelheid gemobiliseerde colloïden werden gemeten.

Op een helder veld microscoop waren de polystyreen colloïden zichtbaar als rode bollen tussen licht-grijze zandkorrels, die hun beweging gemakkelijk te volgen maakten. De onderzoekers verzamelden en analyseerden het water dat uit de kolommen kwam en kwantificeerden de uigeloogde colloïden concentratie.

Zij vonden dat minder dan vijf procent van de colloïden vrjkwamen wanneer de kolommen gespoeld werden met gedeïoniseerd water. Dat cijfer steeg tot 32-36 procent bij spoeling met terugstroomvloeistof. Het verhogen van de stroomsnelheid van de terugstroom verhoogde nog eens 36 procent de colloïdenconcentratie.

Ze geloven dat dit komt omdat de chemische samenstelling van het terugstroom fluïdum de sterkte van de krachten verminderde waarmee de colloïden gebonden blijven aan het zand, waardoor de colloïden daadwerkelijk worden afgestoten van het zand.

"Dit is een eerste stap in het ontdekken van de effecten van de terugstroom vloeistof op colloïden transportprocessen in de bodem", zegt postdoctoraal medewerker Cathelijne Stoof, een co-auteur van de publicatie.

De auteurs hopen nieuwe proeven te ondernemen met natuurlijk voorkomende colloïden in complexere bodemsystemen en stalen van terugstroom fluïdum vanuit andere boorlocaties.

Stoof zei bewust te zijn van het fenomeen dat het begrijpen van de mechanismen kan helpen bij het opsporen van risico's en het begrijpen van de mitigatie strategieën.

"Duurzame ontwikkeling vereist feiten over de mogelijke gevolgen, zodat wetgevers weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de vraag of en waar het kan en niet kan worden toegestaan​​, en richtlijnen kunnen ontwikkelen voor het geval het mis gaat", zegt Stoof. "In het geval van lekkages, wil je weten wat er gebeurt als de vloeistof door de bodem trekt."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats