Sommige op rijst gebaseerde voedingsmiddelen voor coeliakie patiënten bevatten een aanzienlijke hoeveelheid arseen


Rijst is een van de weinige graansoorten die door coeliakie patiënten wordt gegeten, omdat het geen gluten bevat. Echter, het kan een hoge concentratie bevatten van een giftige substantie - arseen - zoals bleek uit de analyses van meel, cake, brood, pasta en ander voedsel gemaakt met rijst; in gang gezet door onderzoekers van de Miguel Hernández universiteit in Elche, Spanje. De Europese Unie werkt momenteel aan een maximum toegestane hoeveelheid arseen in deze producten.

Bijna 1% van de Westerse bevolking wordt getroffen door coeliakie, een groep mensen die geen gluten kan verdragen en daarom aangewezen is op glutenvrije producten, zoals rijst. Maar dit graan, afhankelijk van waar het vandaan komt, kan een zorgelijke hoeveelheid arseen bevatten, een giftige en kankerverwekkende substantie.

Voor de meeste consumenten geeft dit geen problemen omdat ze niet iedere dag rijst eten, maar dit geldt niet voor coeliakie patiënten. Onderzoekers van de Miguel Hernández universiteit in Elche (UMH) hebben de aanwezigheid van arseen geanalyseerd in meel, brood, zoetwaren, pasta, bier en melk gebaseerd op rijst en speciaal bedoeld voor deze groep patiënten.

De uitkomst van dit onderzoek, gepubliceerd in de uitgave Food Additives & Contaminants, waarschuwt dat sommige van deze producten "een belangrijke hoeveelheid" totale arseen (As-t, tot 120 µg/kg) en anorganisch arseen (As-i, tot 85.8 µg/kg) bevat. Totale arseen is de som van organisch arseen (een mengsel met koolstof) en anorganisch arseen, dat reageert met andere elementen zoals zuurstof, chloor en zwavel, en gevaarlijker is.

Met deze cijfers werd de hoeveelheid As-t en As-i alleen bij rijst als hoofdbestanddeel gecalculeerd - de andere componenten van de voedingsmiddelen niet meegewogen - en hoog vastgesteld op resp. 235 en 198 µg/kg.

Bovendien werd de dagelijkse inname van anorganisch arseen door coeliakie patiënten - als gevolg van hun consumptie van rijst producten - gecalculeerd op tussen 0.45 en 0.46 µg/kg (microgram per kilogram lichaamsgewicht) voor resp. vrouwen en mannen met een gewicht tussen 58 en 75 kg. En, bij kinderen (tot en met 5 jaar), waren deze uitkomsten zelfs nog hoger, variërend van 0.61 tot 0.78 µg/kg, volgens een andere studie, gepubliceerd in de uitgave Food Science.

Een groep experts van de European Food Safety Authority (EFSA) van de EU, stelde in 2009 vast dat er bewijsmateriaal voorhanden is dat een dagelijkse opnamehoeveelheid van 0.3 - 8.0 µg/kg lichaamsgewicht een risico met zich meebrengt op de ontwikkeling van long-, huid- of blaaskanker. De geschatte innamen in de twee onderzoeken variëren op grond daarvan binnen deze range.

Zoals Ángel Carbonell, co-auteur van de onderzoeken, uitlegt aan SINC: "Deze cijfers tonen aan dat we een gezondheidsrisico voor de mensen die deze producten consumeren niet kunnen uitsluiten," alhoewel hij een belangrijk punt vaststelt: "De Europese Unie heeft nog geen wettelijke limiet voor de maximale hoeveelheid arseen vastgesteld in rijst en op rijst gebaseerd voedsel, hoewel daar op dit moment wel aan gewerkt wordt."

Gebrek aan wetgeving

De aanbeveling van de onderzoekers is duidelijk: "Wat nodig is, is dat gezondheidsinstanties de limiet van het arseengehalte wettelijk gaan vastleggen voor op rijst gebaseerde voeding bedoeld voor coeliakie patiënten." Tot nu toe werd coeliakie voornamelijk gediagnosticeerd bij kinderen, maar de laatste jaren is het profiel veranderd, en 1 op de 5 patiënten is boven de 65 jaar.

Momenteel neemt ieder EU land monsters van deze producten, analyseert ze en draagt de uitkomsten over aan de EFSA om een database samen te stellen, compleet genoeg om beslissingen te kunnen nemen. Het Spaanse Agency for Consumer Affairs, Food Safety and Nutrition (AECOSAN) heeft recentelijk het Spaanse rapport ingezonden, vastgesteld in samenwerking met de verantwoordelijke onderzoekers van deze studie.

Een andere belangrijke aanbeveling die ze doen is om kwaliteitsinformatie te vermelden op de etiketten: "Van elk voedingsproduct zou de hoeveelheid anorganische arseen vermeld moeten worden, en de verschillende gebruikte rijstsoorten en de herkomst zouden duidelijk aangegeven moeten worden, omdat sommige meer aanbevolen worden dan andere," benadrukt Sandra Munera, een van de auteurs.

Arseen is van nature aanwezig in de aardkorst, maar in sommige regio's is het gehalte hoger dan andere, en de concentratie verhoogt eveneens door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De substantie verspreidt zich dan door water naar de rijst, een van de weinige plantensoorten die onder water verbouwd wordt.

Eén van de "schoonste" rijstsoorten is die uit het Doñana National Park, omdat het gebruik van bestrijdingsmiddelen hier verboden is en arseen niet van nature in grote hoeveelheden aanwezig is. In landen als India en Bangladesh daarentegen, waar de wateren besmet zijn door anorganisch arseen en rijst het voornaamste basisvoedsel is voor de bevolking, is vandaag de dag het resultaat een van de grootste massavergiftigingen in de geschiedenis.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats