Nieuws




Primaire androgeen deprivatie therapie niet effectief voor de
meeste mannen met beginnende prostaatkanker


Een studie van meer dan 15.000 mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker ontdekt dat degenen die androgeen deprivatie ontvingen als primaire behandeling in plaats van een operatie of bestraling niet langer leven dan degenen zonder behandeling.

Het onderzoeksteam, geleid door wetenschappers van het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, zegt dat de risico's van ernstige bijwerkingen door de behandeling - zoals verminderde cognitie, hart-en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen - "elke klinische- of beleidsmotivering afzwakt voor het gebruik van primaire androgeen deprivatie therapie bij deze mannen."

 

 

De bevindingen gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology zijn gebaseerd op de kankerregistratie gegevens van uitgebreide elektronische medische dossiers van drie grote geïntegreerde gezondheidscentra. De mannen in de studie hadden prostaatkanker die niet uitgezaaid was en hadden geen operatie of bestraling ondergaan, beschouwd als curatieve behandeling.

Androgeendeprivatietherapie onderdrukt de productie van testosteron, het mannelijke hormoon dat, zo zegt men, de groei van prostaatkanker bevordert. De therapie verlengt de overleving bij toediening met bestraling in latere stadia van de ziekte en wordt beschouwd als de standaard zorg voor mannen die uitgezaaide prostaatkanker hebben. Effectiviteit van de primaire androgeen deprivatie therapie (PADT) is niet vastgesteld.

 

 

"Deze studie is de meest uitgebreide naar de effectiviteit van PADT voor mannen die van bestraling en chirurgie afzien en ze vertelt ons dat er geen goede reden is om die toe te passen bij de meeste patiënten," zegt hoofdonderzoeker van de studie, Arnold Potosky , PhD, professor in de oncologie en directeur van de afdeling gezondheidszorgonderzoek in Georgetown Lombardi. "Wij vonden slechts een klein overlevingsvoordeel voor primaire androgeen deprivatie therapie in vergelijking met geen behandeling bij mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker."

Gebruik van primaire androgeen deprivatie therapie voor vroeg stadium prostaatkanker is wijdverbreid. Ondanks het ontbreken van gerandomiseerde klinische testen naar de effectiviteit ervan, rapporteren studies dat het de tweede meest voorkomende behandeling is, na radiotherapie, voor klinisch gelokaliseerde prostaatkanker bij mannen van 65 jaar en ouder. De studie vergeleek de therapie niet met een operatie of bestraling, de twee belangrijkste curatieve opties voor de behandeling van prostaatkanker.

 

 

Hoewel de studie de redenen waarom artsen de behandeling voorschrijven niet heeft onderzocht weten wij wel dat ze veel vaker wordt toegepast bij oudere mensen en mensen met een hoger risico op progressie van de ziekte. Potosky speculeert dat patiënten en hun artsen het gevoel hebben dat de behandeling een handige optie is om de progressie van prostaatkanker te vertragen bij degenen die geen operatie of bestraling willen vanwege de bijwerkingen.

"Primaire androgeen deprivatie therapie kan wenselijk zijn voor sommige patiënten in een vroeg stadium van prostaatkanker die liever iets willen doen dan toe te kijken en te wachten op verdere tekenen van progressie voor latere behandelingen," voegt Potosky er aan toe. "Echter volgens deze studie verlengt het gebruik van PADT onmiddellijk na diagnose, in de hoop de progressie van kanker af te remmen, niet het leven."

De onderzoekers gebruiken nu de database van de 15.170 patiënten om de frekwentie van het voorkomen van de mogelijke bijwerkingen van de behandeling te onderzoeken.

"Gezien de vergrijzing van de Amerikaanse bevolking zullen waarschijnlijk meer mannen worden geconfronteerd met prostaatkanker; dus is het zeer belangrijk om te weten of de risico's van primaire androgeen deprivatie therapie opwegen tegen het overlevingsvoordeel," zegt hij. " Uiteindelijk is dit een beslissing voor patiënten en hun artsen, en we hopen dat onze studie nuttige informatie geeft om deze beslissingen te begeleiden."

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats