Nieuws




Lichaamseigen weefselplooien kunnen nierfalen verhelpen


Stamcellen uit het darmscheil * (Mesenterium) zouden de nierfunctie kunnen beschermen en verbeteren

Een plooi van weefsel aan de binnenkant van de buik, een rijke bron van stamcellen, kan helpen bij de genezing van aangetaste nieren door aan de organen te verbinden, volgens een bij ratten uitgevoerd onderzoek. De conclusies, die in de volgende uitgave verschijnen van the Journal of the American Society of Nephrology (JASN), suggereren dat stamcellen uit de eigen buikwand van een patiënt met chronische nierafwijkingen gebruikt kunnen worden om de nierfunctie te beschermen en mogelijk te verbeteren.



 

Hoewel bij de behandeling van experimentele acute nierafwijkingen volwassen stamcellen veelbelovend bleken, is het niet bekend of ze ook chronische nierziektes kunnen verlichten. Kenmerkend voor een dergelijk behandelmethode zou het regelmatig injecteren van cellen impliceren gedurende een periode van vele maanden en jaren, omdat stamcellen niet langer dan een paar dagen na injectie overleven in het lichaam.

Ashok Singh, PhD (John Stroger, Jr Hospital of Cook County) en zijn collega’s doen pogingen om deze horde te nemen bij ratten met nierziekten, door het darmscheil, een plooi van weefsel dat dicht bij de nier ligt en een rijke bron van stamcellen is, aan de nier aan te sluiten. “Deze manoeuvre stelt ons in staat om stamcellen permanent in contact te brengen met de aangetaste nier,” verklaarde Dr. Singh.

Het darmscheil bleef 12 weken aan de nier geplakt, welke tekenen van een verbeterde functie vertoonde. “De ontwikkeling van chronische nierziekte werd vertraagd dankzij de aaneengesloten migratie van stamcellen van het darmscheil naar de aangetaste nier, resulterend in genezing van de nier,” zei Dr. Singh.

De resultaten geven aan dat stemcellen inderdaad de kracht hebben om chronische nierziekte te vertragen, of zelfs te keren, vooropgesteld dat de cellen de kans krijgen om langere tijd in de aangetaste nier te verblijven.

“Na verdere uitwerking zou de hechting van de aangetaste nier aan het darmscheil, een schijnbaar onbruikbaar orgaan dat dicht bij de nieren ligt, in praktijk gebracht kunnen worden,” zei Dr. Singh. “Met deze techniek zouden patiënten, om hun nieren te genezen, hun eigen stamcellen kunnen gebruiken die in het darmscheil liggen, zonder afhankelijk te zijn van andere stamcelbronnen.”

In een begeleidend artikel merkte Christof Westenfelder, MD (University of Utah) op, dat de informatie van Dr. Singh en zijn collega’s “baanbrekend en wetenschappelijk interessant” zijn. Na het wijzen op een paar tekortkomingen bij de toepassing van deze technologie bij klinische chronische nierziekten, stelde hij dat “nader onderzoek nodig is om de complexe eigenschappen en vermogen van het darmscheil om aangetaste organen te genezen en het mogelijke nut bij patiënten met nierziekten volledig vast te stellen.”

Vertaling: Ellen Lam



 

* Mesenterium

Het mesenterium of darmscheil is in de anatomie de dubbele laag peritoneum, die vanuit de achterwand van de buikholte vastgehecht is aan de dunne darm. Vaak wordt de term ook gebruikt voor alle dubbele lagen peritoneum rond diverse organen van de buikholte.
Het mesenterium in strikte zin verwijst naar het peritoneum waarmee het jejunum en ileum verbonden zijn met de achterwand van de buikholte. Tussen deze beide lagen peritoneum liggen bloed- en lymfevaten, en zenuwen.



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats