Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Contrastmiddel verbonden met hersenafwijkingen op MRI

Voor het eerst hebben onderzoekers een associatie tussen een gemeenschappelijke magnetische resonantie beeldvorming (MRI) contrastmiddel en afwijkingen op de MRI van de hersenen bevestigd, volgens een nieuwe studie online gepubliceerd in het tijdschrift Radiology. De nieuwe studie oppert de mogelijkheid dat een giftige component van het contrastmiddel lang na toediening in het lichaam blijft. 

MRI's van de hersenen worden vaak uitgevoerd met een gadolinium-gebaseerd contrastmiddel (Gd-CM). Gadolinium’s paramagnetische eigenschappen maakt hem geschikt voor MRI, maar de toxiciteit van het gadolinium ion betekent dat het chemisch moet worden gebonden met niet-metaalionen zodat het door de nieren kan worden gedragen en uit het lichaam worden vervoerd voordat het ion wordt losgelaten in weefsel. Gd-CM wordt veilig geacht bij patiënten met een normale nierfunctie.

De afgelopen jaren werd in Japan opgemerkt dat patiënten met een voorgeschiedenis van meerdere toedieningen van Gd-CM vertoonde gebieden met een hoge intensiteit of hyperintensiteit op MRI twee hersengebieden lieten zien: de dentate nucleus (DN) en globus pallidus (GP) . De precieze klinische gevolgen van hyperintensiteit zijn niet bekend, maar hyperintensiteit in de DN word geassocieerd met multiple sclerose, terwijl hyperintensiteit van de GP gelinkt wordt aan leverfunctie stoornissen en verschillende ziekten.

Om meer te leren, vergeleken de onderzoekers onversterkte T1-gewogen MR beelden (T1WI) van 19 patiënten die zes of meer contrastmiddel hersenscans hadden ondergaan met 16 patiënten die zes of minder onversterkte scans hadden gehad. De hyperintensiteit van zowel de DN en GP werden gecorreleerd met het aantal Gd-CM onderzoeken.

"Hyperintensiteit in de DN en GP bij MRI kan een gevolg zijn van het aantal eerdere Gd-CM onderzoeken" aldus hoofdauteur Tomonori Kanda, MD, Ph.D., van Teikyo University School of Medicine in Tokyo en het Hyogo Cancer centrum in Akashi, Japan. "Omdat gadolinium een hoge signaalintensiteit in het lichaam heeft, kunnen onze gegevens suggereren dat de giftige component gadolinium in het lichaam blijft, zelfs bij patiënten met normale nierfunctie."

Dr Kanda heeft ook opgemerkt dat omdat de patiënten met multiple sclerose vaak tal contrast-enhanced MRI scans hersenen ondergaan, de hyperintensiteit van de DN waargenomen bij deze patiënten grotere cumulatieve gadolinium dosis dan de ziekte zelf.

De mechanismen waarmee Gd-CM-toediening tot hyperintensiteit van de DN en GP onduidelijk blijven, zei Dr Kanda. Eerdere studies op dieren en mensen hebben aangetoond dat de ionen in bot en weefsel kan worden gehandhaafd gedurende enkele dagen of langer na toediening.

Dr Kanda benadrukt dat er momenteel geen bewijs is dat gadolinium verantwoordelijk is voor hyperintensiteit op hersen-MRI. Verder onderzoek op basis van autopsie en dierproeven zullen nodig zijn om de relatie te verduidelijken en te bepalen of de patiënten met MRI hyperintensiteit in hun hersenen symptomen hebben.

"Omdat de patiënten die meerdere contrast materiaal injecties hebben gehad, de neiging hebben om ernstige ziekten te krijgen, kan een lichte symptoom van de gadolinium-ion worden verduisterd," zei Dr Kanda.

Er zijn twee soorten van Gd-CM, lineaire en macrocyclische met verschillende chemische samenstellingen. Aangezien de patiënten in het onderzoek alleen het lineaire type kregen is aanvullend onderzoek nodig om te zien of het macrocyclische soort MRI hyperintensiteit kan worden voorkomen, volgens Dr Kanda.

Vertaling: Angelique Broers



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats