Uit een grote studie blijkt dat gesprekstherapie - geen medicijnen - het beste is bij sociale angststoornis


Velen die geen toegang hebben tot opgeleide therapeuten kiezen voor medicatie of laten deze aandoening helemaal niet behandelen.

Hoewel het geven van antidepressiva de meest gebruikte behandeling is bij sociale angststoornis stelt nieuw onderzoek dat cognitieve gedragstherapie (CGT) effectiever is en, in tegenstelling tot medicijnen, geen blijvende gevolgen heeft nadat de behandeling gestopt is.

Sociale angststoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een intense angst en het vermijden van sociale contacten en treft 13 ​​procent van de Amerikanen en Europeanen. De meeste mensen zoeken nooit een behandeling voor de aandoening. Voor degenen die dat wel doen is medicatie de enig toegankelijke behandeling omdat er een tekort is aan opgeleide psychotherapeuten.

De bevindingen van de studie, een meta-analyse van gegevens uit 101 klinische studies van meerdere soorten medicatie en gesprekstherapieën, zijn online gepubliceerd op 26 september in The Lancet Psychiatry.

"Sociale angst is meer dan alleen verlegenheid," zegt onderzoeksleider Evan Mayo-Wilson, DPhil, wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Epidemiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. "Mensen met deze aandoening kunnen ernstige problemen ervaren, van het vermijden van vriendschappen tot het weigeren van promoties op het werk die meer sociale interacties zouden vereisen. Het goede nieuws van onze studie is dat sociale angst te behandelen is. Nu we weten wat het beste werkt, moeten we de toegang tot de psychotherapie verbeteren. "

Het onderzoek was een samenwerking tussen de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Oxford University en de University College in Londen, waar Mayo-Wilson voorheen werkte.

Voor de studie analyseerden Mayo-Wilson en zijn collega's de gegevens van 13.164 deelnemers uit 101 klinische studies. De deelnemers leden allemaal aan ernstige en langdurige sociale angst.

Ongeveer 9000 personen kregen medicatie of een placebo pil, en meer dan 4.000 kregen psychologische interventie.

Sommige van de onderzoeken bekeken de combinatie van medicatie en gesprekstherapie; er was geen bewijs dat een gecombineerde behandeling beter was dan gesprekstherapie alleen.

Verschillende soorten gesprekstherapieën werden vergeleken en men vond dat individuële CBT het effectiefste was. CBT is een vorm van behandeling die zich richt op de relaties tussen gedachten, gevoelens en gedragingen. Het helpt mensen irrationele angsten uit te dagen en bij het overwinnen van hun angst voor sociale situaties, zegt Mayo-Wilson.

Voor mensen die geen gesprekstherapie willen of geen toegang hebben tot CBT zijn de meest gebruikte antidepressiva - selectieve serotonine remmers (SSRI's) - effectief, vonden de onderzoekers. Maar ze waarschuwen dat de medicatie ernstige bijwerkingen kan hebben, dat ze soms helemaal niet werkt voor veel mensen, en dat verbeteringen van de symptomen niet lang aanhouden nadat de mensen gestopt zijn met het innemen van de pillen.

De onderzoekers erkennen dat de medicatie belangrijk blijft maar zeggen dat ze moet worden gebruikt als een tweede lijn therapie voor mensen die psychologische therapie weigeren of er niet op reageren. De studie heeft al geleid tot nieuwe behandelrichtlijnen in het Verenigd Koninkrijk en, zegt Mayo-Wilson, ze kan ook een aanzienlijke invloed hebben op de beleidsvorming en de organisatie van de zorg in de VS.

Sociale angststoornis begint meestal bij de adolescentie of de vroege volwassenheid en kan ernstig het dagelijks functioneren van een persoon belemmeren door het ontwijken van relaties, door negatieve prestaties op het werk of school en door het verminderen van de algehele kwaliteit van het leven. Omdat de aandoening zich manifesteert op kritieke momenten van de sociale en educatieve ontwikkeling, kan sociale angststoornis belangrijke en blijvende gevolgen hebben.

"Meer investeren in psychologische therapieën zou de leefkwaliteit verbeteren, de productiviteit verhogen op de werkplek en de kosten van de gezondheidszorg verminderen," zegt Mayo-Wilson. "De gezondheidszorg neemt geestelijke gezondheid niet ernstig. Er is niet aleen het probleem van terugbetaling van psychologische diensten door de verzekeraars maar we moeten ook de infrastructuur rond geestelijke gezondheidsproblemen verbeteren. We moeten programma's starten om clinici, begeleiders die kunnen werken met de nieuwe praktijk en meer ondersteunend personeel op te leiden."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats