Natuurlijk licht op kantoor is goed voor de gezondheid


Daglicht in uw kantoor verbetert de slaap en is bevorderlijk voor de lichamelijke activiteit en de kwaliteit van leven.

Chicago -- Kantoorpersoneel dat op kantoor meer aan licht wordt blootgesteld, sliep langer en beter, had meer lichamelijke activiteit en een betere kwaliteit van leven vergeleken met kantoorpersoneel dat minder aan licht worden blootgesteld, blijkt uit een nieuwe studie van Northwestern Medicine en de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign..

De studie benadrukt het belang van blootstelling aan natuurlijk licht voor de gezondheid van werknemers en de prioriteit die het ontwerp van kantooromgevingen zou moeten geven aan de blootstelling van werknemers aan natuurlijk daglicht.

Werknemers met ramen op de werkplek werden aan 173 procent meer wit licht blootgesteld tijdens werkuren en sliepen gemiddeld 46 minuten meer per nacht dan werknemers die de natuurlijke blootstelling aan licht op de werkplek niet hadden. Er was ook een trend dat werknemers in kantoren met ramen meer lichamelijke activiteit hadden dan die zonder ramen.

Werknemers zonder ramen hadden slechtere scores op metingen van de levenskwaliteit gerelateerd aan fysieke problemen en vitaliteit dan hun tegenhangers. Ze hadden ook slechtere resultaten op metingen van de algehele kwaliteit van de slaap en slaapstoornissen.

Van de studie werd verslag gedaan in het Journal of Clinical Sleep Medicine van juni jl.

"Er is steeds meer bewijs dat blootstelling aan licht, gedurende de dag, - met name in de ochtend - gunstig is voor uw gezondheid door de effecten ervan op de stemming, de alertheid en de stofwisseling," aldus senior auteur van de studie Phyllis Zee, MD, een Northwestern Medicine neuroloog en slaapspecialist. "Werknemers zijn een risicogroep omdat ze meestal binnen werken, vaak zonder toegang tot natuurlijk licht of zelfs maar kunstmatig helder licht gedurende de hele dag. De resultaten van het onderzoek bevestigen dat daglicht krachtige effecten heeft op de gezondheid."

Dr. Phyllis Zee is de Benjamin and Virginia T. Boshes hoogleraar neurologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine en directeur van het Centrum voor slaapstoornissen aan het Northwestern Memorial Hospital.

"Architecten moeten zich bewust zijn van het belang van natuurlijk licht, niet alleen in termen van potentiële energiebesparing, maar ook in termen van de invloed die het heeft op de gezondheid van bewoners en gebruikers'," zegt coauteur Mohamed Boubekri, een universitair hoofddocent architectuur aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign.

Een eenvoudige ontwerp oplossing om de daglichttoetreding in kantoorgebouwen te vergroten zou zijn om ervoor te zorgen dat de werkplekken zich binnen 6 tot 7,5 meter van de muren met ramen bevinden, merkt Boubekri op. "Daglicht van zijruiten verdwijnt bijna na 6 tot 7,5 meter van de ramen".

De onderzochte groep bestond uit 49 kantoormedewerkers; 27 mensen werkten op raamloze werkplekken en 22 op werkplekken met ramen. De gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en de kwaliteit van de slaap werden gemeten met een enquêteformulier en de kwaliteit van de slaap werd geëvalueerd met de Pittsburgh Slaap Qualiteits Index (PSQI). Blootstelling aan licht, activiteit en slaap werden gemeten door een actigraaf binnen een representatieve deelverzameling van 21 deelnemers; 10 op raamloze werkplekken en 11 op werkplekken met ramen.

Een actigraaf is een apparaat dat om de pols wordt gedragen. Deze dient om de blootstelling aan licht, evenals de activiteit en de slaap te meten. Het is een ambulante fysiologische data logger die beweging en lichtsterkte registreert. De beweging werd gebruikt om de mate van activiteit te bepalen tijdens het wakker zijn en om de slaaptijd te berekenen. De licht luminantie werd gebruikt om de blootstelling aan licht tijdens de werkdag te meten.

"Licht is het belangrijkste synchronisatie mechanisme voor de hersenen en het lichaam", zegt Ivy Cheung, coauteur en Ph.D. kandidaat in de neurowetenschappen in het laboratorium van Zee aan de Northwestern. "Van een goede synchronisatie van uw interne bioritme met de dagelijkse rotatie van de aarde is aangetoond dat ze essentieel is voor de gezondheid."

Ook kunnen mensen die meer licht krijgen tijdens de dag beter slapen 's nachts. Dit kan ook helpen bij het verbeteren van de gezondheid, aldus Zee.

Tot de andere auteurs van de studie behoren Kathryn Reid van de Northwestern en Chia-Hui Wang van de Universiteit van Illinois.

Vertaling: Mia Molenaar



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats