Leefbewust.com Webwinkel Spirulina Chlorella Facebook Themas Videos Nieuwsbrief Email Lidmaatschap

 

Snacken draagt bij aan leververvetting en abdominale obesitas


Nederlandse onderzoekers geven aan dat vetrijke en suikerrijke snacks onafhankelijk geassocieerd worden met buikvet en leververvetting (hepatische steatose). Volgens een studie gepubliceerd in Hepatology, een tijdschrift van de American Association for the Study of Liver Diseases, verhoogt een hypercalorisch dieet met frequente maaltijden het intrahepatische gehalte van triglyceriden (IHTG) en het vet rond de taille maar bij het verhogen van de maaltijdgrootte vindt dit niet plaats.

Obesitas is een wereldwijd gezondheidsprobleem, waarbij de World Health Organization meldt dat in 2008 meer dan 200 miljoen mannen en bijna 300 miljoen vrouwen zwaarlijvig waren. In Amerika rapporteren de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat 36% van de Amerikaanse volwassenen en 17% van de Amerikaanse kinderen zwaarlijvig zijn. Studies koppelen obesitas aan de accumulatie van abdominaal vet en vet in de lever, waarbij niet-alcoholische vette leverziektes (NAFLD) een van de meest voorkomende leveraandoeningen zijn.

”Amerikaanse kinderen consumeren tot 27% calorieën uit vetrijke en suikerrijke snacks,” zegt hoofdauteur dr. Mireille Serlie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, Nederland. ”Onze studie onderzoekt of een hoge maaltijdfrequentie, met tussendoortjes, bijdraagt tot een verhoogd intrahepatisch- en buikvet, in vergelijking met grote maaltijden.”

Voor de huidige studie werden 36 magere mannen in groepen verdeeld voor een zes weken durend hypercalorisch dieet of een eucalorisch controle dieet (evenwichtig dieet). Onderzoekers hebben IHTG en buikvet gemeten met behulp van magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en insulinegevoeligheid voor en na het dieet. De proefpersonen op het hypercalorisch dieet aten drie hoofdmaaltijden, samen met extra calorieën uit veel vet en/of suikerrijke dranken, tijdens of tussen de maaltijden, om daarmee de maaltijdgrootte of maaltijd frequentie te verhogen.

Resultaten geven aan dat hoog calorische dieten de BMI verhoogd. Het frequenter eten van maaltijden verhoogd het IHTG aanzienlijk, terwijl grotere maaltijden dat niet doen. Onderzoekers vonden dat het buikvet toenam bij de veel vet / suikerrijke frequentie groep en bij de suikerrijke frequentie groep. Een afname van lever insulinegevoeligheid vond plaats bij de veel vet / suikerrijke frequentie groep.

Dr. Serlie concludeert: ”Onze studie levert het eerste bewijs dat vaker eten, in plaats van het eten van grote maaltijden, bijdraagt aan leververvetting, onafhankelijk van de gewichtstoename. Deze bevindingen suggereren dat door het snacken te minderen en drie uitgebalanceerde maaltijden per dag te stimuleren de invloed van NAFLD kan afnemen.”

Vertaling: Pieter Tau



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats