Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Nieuwe studie onthult verband tussen alcoholische leverziekte en de biologische klok

Onderzoekers van de 'University of Notre Dame' en de 'Indiana University School of Medicine' hebben een mogelijke rol van de biologische klok in de lever bij de ontwikkeling van alcohol-geïnduceerde hepatische steatose of vette leverziekte onthuld.

Hepatische steatose is een abnormale ophoping van vetten in de cellen van de lever en is gekoppeld aan verstoorde controle van de vetstofwisseling. Alcohol geïnduceerde leversteatose wordt geproduceerd door overmatig alcoholgebruik en houdt verband met hepatitis of ontsteking van de lever. Het kan een voorloper zijn van een nog ernstiger ziekte, levercirrose, dat littekens op de lever veroorzaakt. Tien procent tot 35 procent van de chronische zware drinkers ontwikkelen alcoholische hepatitis en het is de belangrijkste oorzaak van leverziekte in westerse landen.

Het team, geleid door universitaire hoofddocenten Giles Duffield van de Notre Dame Afdeling Biologische Wetenschappen, van het 'Eck Institute for Global Health' en 'Suthat Liangpunsakul van de Indiana University School of Medicine' van de afdeling Geneeskunde , Afdeling Maag-, Darm-en Leverziekten, is geïnteresseerd in de moleculaire genetische basis voor de moleculaire klok en leversteatose .

Uit de studie, met behulp van moleculaire biologische benaderingen en lange termijn alcohol voeding van experimentele muizen, blijkt dat de ontwikkeling van de lever steatose geproduceerd door alcoholmisbruik is verweven met verstoringen van de normale werking van het 24-uurs kloksysteem dat zich in de cellen van de lever bevindt. Belangrijk is dat veranderingen van de leverklok onafhankelijk lijken te werken van het hoofdkloksysteem in de hersenen.

De biologische klok regelt 24-uurs ritmen in de biochemie, fysiologie en gedrag en de normale werking en passende synchronisatie met de externe wereld; vooral de afwisselende cyclus van dag en nacht is cruciaal voor het behoud van een normale gezonde toestand. Verstoringen van de klok zijn gekoppeld aan psychische stoornissen, metabole ziekten zoals obesitas en diabetes en de ontwikkeling van kanker.

De lever speelt een grote rol in het lichaam en omvat de controle van het metabolisme, de opslag en afgifte van energie moleculen en ontgifting.

"De leverfunctie wisselt dagelijks op een ritmische wijze en wordt gecoördineerd met cycli van voeding - vasten en de energiebehoefte van het lichaam, zoals activiteit en rust," zei Duffield. "Deze dagelijkse ritmes worden gereguleerd door de biologische klok in de levercellen en verstoring van dit moleculair klokmechanisme of slechte temporele coördinatie van de klok met de timing van het eten of de slaap-waak en slaap-waak cyclus, kan leiden tot ziekte."

De studie suggereert dat ofwel de biologische klok belangrijk is bij de ontwikkeling van de leverziekte of dat de ontwikkeling van steatosis het normaal patroon van het klokmechanisme verstoort. De bevindingen van de onderzoekers bieden ook nieuwe inzichten in hoe de ziekte kan worden gemanipuleerd voor klinische doeleinden.

Interessant is te weten dat het mechanisme waarbij van chronisch alcoholgebruik wordt gedacht de controle van vet in de lever te veranderen ook een gedeeld signaal is naar de biologische klok, zijnde de verhouding van de productie van gereduceerd nicotinamide adenine dinucleotide of NADH tot NAD +. De auteurs suggereren dat dit de sleutel kan zijn van de gedeelde verstoring van de twee biologische mechanismen vetmetabolisme en de biologische klok.

De studie, Zhou et al , werd deze week gepubliceerd in het tijdschrift 'Nature: Scientific Reports'.

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats