Chemische stof in koffie kan obesitas gerelateerde ziekten helpen voorkomen


Onderzoekers aan de Universiteit van Georgia hebben ontdekt dat een chemische verbinding die gewoonlijk in koffie zit sommige van de schadelijke gevolgen van obesitas kan helpen voorkomen.

Bij een studie, onlangs gepubliceerd in Pharmaceutical Research, ontdekten wetenschappers dat chlorogeenzuur of CGA, aanzienlijk de insulineresistentie en de accumulatie van vet in de lever vermindert van muizen die werden gevoed met een vetrijk dieet.

"Eerdere studies hebben aangetoond dat de consumptie van koffie het risico op chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, verlaagt," zei Yongjie Ma, een postdoctoraal research associate in College of Pharmacy UGA's en hoofdauteur van het artikel. "Onze studie is een uitbreiding van die onderzoeken door de voordelen van deze specifieke verbinding te onderzoeken. Deze stof is in overvloed aanwezig in koffie, maar ook in groenten en fruit zoals appels, peren, tomaten en bosbessen."

Gedurende de afgelopen 20 jaar is er sprake van een enorme toename van zwaarlijvigheid in de Verenigde Staten. Meer dan een derde van de Amerikaanse volwassenen en ongeveer 17 procent van de kinderen zijn zwaarlijvig, volgens Centers for Disease Control and Prevention, en de jaarlijkse medische kosten van overgewicht bedraagt meer dan $ 147.000.000.000.

Naast gewichtstoename zijn twee gebruikelijke bijwerkingen van obesitas verhoogde insuline resistentie en de ophoping van vet in de lever. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen leiden tot diabetes en een slechte werking van de lever.

Om de therapeutische effecten van CGA te testen hebben onderzoekers een groep muizen gevoed met een vetrijk dieet gedurende 15 weken, terwijl ze ook tweemaal per week een CGA oplossing injecteerden.

Zij vonden dat CGA niet alleen effectief was bij het voorkomen van gewichtstoename, maar het hielp ook een normale bloedsuikerspiegel en een gezonde lever te behouden.

"CGA is een krachtige antioxidant die ontstekingen vermindert", zei Ma, die werkt in het laboratorium van professor Dexi Liu in het departement van de farmaceutische en biomedische wetenschappen. "Een groot deel van het bewijs suggereert dat obesitas-gerelateerde ziekten worden veroorzaakt door een chronische ontsteking, dus als we dit onder controle krijgen kunnen we hopelijk een deel van de negatieve effecten van overmatige gewichtstoename compenseren."

Maar de auteurs zijn snel om erop te wijzen dat de CGA geen wondermiddel is. Goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn nog steeds de beste methoden om de risico's in verband met obesitas te verminderen.

De muizen in deze studie kregen een hoge dosis CGA, veel hoger dan wat een mens door middel van regelmatige consumptie van koffie of een dieet rijk aan fruit en groenten zou kunnen absorberen.

De onderzoekers geloven wel dat CGA het fundament is voor een behandeling voor mensen die extra hulp kunnen gebruiken. Ze zijn van plan om meer onderzoek te doen om een verbeterde CGA formule te ontwikkelen die specifiek is voor menselijke consumptie.

"We raden niet aan ineens veel koffie te drinken als bescherming tegen een ongezonde levensstijl," zei Ma, die ook lid is van UGA's Obesitas Initiative. "Maar we denken dat we misschien in staat zijn om het therapeutische gebruik van CGA van nut te maken in het verlagen van het risico op obesitas-gerelateerde ziekten."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats