Ouderschap en bepaalde banen, een bron van stress


SAN FRANCISCO - Sommige werkende ouders, hebben meer psychologische bagage dan anderen - en de reden heeft niets te maken met eisen van tijd of energie.

De oorzaak is hun beroep.

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Iowa hebben ouders die een baan hebben die door de maatschappij als agressief, zwak, of onpersoonlijk wordt beschouwd, meer stress dan ouders met een beroep dat aanleunt bij ouderschap - goed, sterk en zorgzaam.

"We weten dat de binding tusen tijd en energie een bron van stress is voor de ouders" aldus Mark Walker, een doctoraal student in de sociologie aan IE. "Maar wat ik wilde onderzoeken was in welke mate de discrepantie tussen de culturele betekenis van het werk en de identiteit van de ouders het psychologisch welzijn van werkende ouders kan beïnvloeden.¨

"Wat we hebben gevonden is in feite dat dit wel degelijk zo is," voegt hij eraan toe.

Walker zal zijn studie presenteren op de 109e jaarlijkse bijeenkomst van de American Sociological Association.

"Ik denk dat het onderzoek belangrijk is omdat het een naam geeft aan iets dat veel werkende ouders ondervinden maar niet kunnen duiden", zegt Walker. "Ik denk dat het identificeren van het resultaat als een sociaal probleem eerder dan een individueel, of erger nog ... een denkbeeldig probleem, nuttig kan zijn voor werkende ouders."

Walker's uitgangspunt voor het onderzoek was het feit dat voor elke rol die mensen spelen in hun leven - zij het nu ouder, kerklid of professor - er een identiteit is. En verbonden aan die identiteit is een "culturele mening¨, of hoe de samenleving die identiteit ziet.

"We gebruiken informatie om deze culturele identiteiten te definiëren," zegt hij. "Hoe mensen ons behandelen en op ons reageren is gebaseerd op die culturele informatie."

Voor zijn studie bracht Walker gegevens samen over de culturele gevoelens verbonden aan ouders en beroepsmatige identiteiten met een traditionele grootschalige enquête over werk-familie conflict en maakte een driedimensionale grafiek op dewelke diverse beroepen werden uitgezet.

Walker ontdekte dat het publiek sceptisch is over de vaardigheden van ouders van wie de beroepen schijnbaar niet aansluiten bij het moeder- of vaderschap.

"Als een persoon voortdurend geconfronteerd wordt met scepticisme, kan hij of zij zich gestresseerd voelen want dat scepticisme neemt zijn tol in de tijd", zegt hij. "Die familieleden zwemmen altijd stroomopwaarts en proberen de mensen te overtuigen dat zij een goede ouder zijn."

Onder de beroepen die meer psychologische bagage creeëren zijn: advocaat, verkoper, arbeider, receptionist, politieagent of politicus. Deze die beter aansluiten in termen van de maatschappelijke perceptie met ouderschap zijn: leraar, arts, verpleegster en professor.

Studie medeauteur Mary Noonan, een universitair hoofddocent sociologie aan IE, zei dat de bevindingen een nader onderzoek door sociologen verrechtvaardigt.

"Vroeger dacht ik dat het hele conflict ging over tijd en energie en niet zozeer over het interne conflict rond identiteit," zegt ze. "Dit zijn behoorlijk spannende resultaten."

Walker zegt dat de studie kan helpen in het scheppen van een policy en een werkplek met minder spanningen tussen de rol van ouder en werknemer.

"Als werkgevers er zich van bewust zijn dat werkende ouders in een bepaald beroep meer risico lopen op het ervaren van psychologische belasting, kunnen ze potentieel meer geestelijke gezondheidsmiddelen inschakelen vooral gericht op degenen die een risicoberoep hebben," zegt hij.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats