Nieuws

 


Jicht is niet altijd gemakkelijk te bewijzen


CT-scans helpen gevallen te ontdekken die gemist worden bij de traditionele testen

Nauwkeurige diagnose is belangrijk omdat deze pijnlijke ziekte anders behandeld wordt dan andere vormen van artritis.



 

Jicht komt steeds vaker voor onder Amerikaanse mannen en vrouwen, en deze doordringend pijnlijke en meest voorkomende vorm van inflammatoire artritis blijkt veel gecompliceerder dan eerst gedacht. De standaard manier om op jicht te controleren is door het onttrekken van vocht of weefsel van een aangetaste gewricht en te onderzoeken op urinezuurkristallen, een test die bekend staat als naald-aspiratie. Dit werkt meestal, maar niet altijd: In een nieuwe Mayo Clinic studie, röntgenfoto’s in de vorm van dual-energy CT scans vonden jicht in eenderde van de patiënten bij wie de aspiratie test negatief was voor de ziekte. De CT-scans helpen reumatologen om jicht te diagnosticeren waarna de patiënten behandeld kunnen worden met de juiste medicatie.

De resultaten zijn gepubliceerd in de “Annals of the Reumatic Diseases”, het europese “League Against Rheumatism” tijdschrift.

De studie onderzocht het nut van CT-scans in het vinden van urinezuurkristallen rond gewrichten binnen het spectrum genoemd jicht. De onderzoekers vonden CT-scans bijzonder goed werken bij het opsporen van jicht bij patiënten die meerdere jicht-achtige aanvallen hadden meegemaakt, maar waarvan de voorgaande naald-aspiraties negatief waren. Nadat op CT-scans gevonden was wat leek op urinezuurkristallen, werden echogeleide aspiraten genomen in die gebieden en getest op ureumkristallen.

"Dit waren gedeeltelijk patiënten die verkeerd gediagnosticeerd waren met ziekten zoals reumatoïde artritis of gelabeld met een ander type van inflammatoire artritis, waardoor een geheel andere en vaak niet effectief behandeling toegepast was," zegt eerste auteur Tim Bongartz, MD, een Mayo Clinic reumatoloog. "En er waren patiënten bij die meerdere jaren zonder diagnose bleven met bijvoorbeeld chronische elleboog symptomen of achillespees problemen, waarbij de CT-scan ons dan hielp om urinezuur deposito’s zichtbaar te maken."

De studie is niet bedoeld om te suggereren dat CT-scans de eerste test zou moeten zijn om te gebruiken op zoek naar jicht, zegt Dr Bongartz. Naald-aspiraties werken in de meeste gevallen goed, en het onderzoek toonde dat CT-scans niet zo effectief ware als een diagnostisch hulpmiddel bij patiënten die hun eerste jicht aanval hadden, zegt hij. In sommige van die acute jicht gevallen, vonden naald-aspiraties urinezuurkristallen, maar de CT-scans niet.



 

Jicht wordt vaak gezien als een mannen ziekte en geassocieerd met plotselinge scherpe, brandende pijn in de grote teen. Het is waar dat tot middelbare leeftijd meer mannen dan vrouwen jicht krijgen, maar na de menopauze lopen vrouwen in volgens de statistieken. En jicht kan meer aandoen dan alleen de grote teen: andere gewrichten met inbegrip van delen van de voeten, enkels, knieën, vingers, polsen en ellebogen kunnen aangedaan worden.

"De eerste opflakkering van jicht treedt meestal in de grote teen op, maar jicht kan vrijwel elk gewricht in het lichaam toeslaan, en hoe meer jichtaanvallen je hebt hoe meer kans dat andere gewrichten getroffen zullen worden," zegt Dr Bongartz.

Vijf procent van de volwassen Afro-Amerikanen en 4 procent van de blanken in de VS hebben jicht. De natie’s obesitas-epidemie wordt verondersteld een factor te zijn achter de stijging van de jicht gevallen.



 

Een nauwkeurige en vroege diagnose van jicht is cruciaal omdat jicht patiënten behandeld worden met andere medicijnen dan mensen met andere vormen van inflammatoire artritis, en de juiste medicatie en dieet veranderingen kunnen helpen verdere jichtaanvallen en de verspreiding van de ziekte naar andere gewrichten te voorkomen.

"Wat we leren van de dual-energy CT-scans heeft echt onze perceptie van waar jicht kan optreden en hoe het kan manifesteren veranderd," zegt Dr Bongartz. "De mogelijkheid om deze deposito's te visualiseren verbreedt duidelijk ons perspectief op jicht."

Vertaald door Ingrid Graafland



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats