Nieuws




Onderzoek studie verdiept zich in de rol van darmmicroben in het immuunsysteem


Nieuw onderzoek wijst uit dat micro organismen in de darmen niet alleen de immuun cel functie beïnvloeden, maar ook de productie van immuun cellen ondersteunen die de eerste verdedigingslinie vormt tegen infectie. Door inzicht in de verantwoordelijke mechanismen voor het onderhouden en vervangen van immuun cellen, hopen onderzoekers zich op zekere dag te richten op het ontwikkelen van therapieën voor ondersteuning en stimulering van ons immuunsysteem.



 

Researchers van het Regenerative Medicine Institute van Cedars-Sinai werkten samen met de Mount Sinai School of Medicine en het leiding gevende instituut - the California Institute of Technology.



 

Eerdere onderzoeken hebben de invloed beoordeeld van darmmicroben op de functie van immuun cellen, maar er was weinig bekend over hun invloed op de productie van immuun cellen, een proces genaamd hematopoiesis (de vorming en ontwikkeling van bloedlichaampjes).

In deze studie, gepubliceerd in de uitgave Cell Host & Microbe, ontdekten onderzoekers dat muizen zonder darm microben tekort schoten bij de immuun cel productie. Immuun cel populaties moeten onderhouden en vervangen worden om zeker te stellen dat er genoeg immuun cellen beschikbaar zijn om infecties te bestrijden. Bijgevolg merkten de onderzoekers dat muizen met een gebrek aan darm microben vatbaarder waren voor bacteriële infecties.

“Dit onderzoek geeft belangrijke aanwijzingen over de rol van darmmicroben bij de ondersteuning van een gezond immuunsysteem dat in staat is om doeltreffende bescherming te bieden tegen infectie,” zegt Helen Goodridge, PhD, coauteur, assistent professor van het Department of Biomedical Sciences en een onderzoek wetenschapper van de Regenerative Medicine Institute. “Nu hebben we een helder beeld van de invloed van darmmicroben op de immuun cel productie, dat zijn weerslag heeft op de afweer van het immuunsysteem bij infectie.”



 

Conclusies bevestigen ook dat antibiotica ongewenste effecten kunnen hebben op het immuunsysteem door uitputting van de darmmicroben en daardoor de productie van immuun cellen in gevaar brengen, wat de patiënt gevoeliger kan maken voor latere infecties. Echter, de gegevens wijzen er ook op dat het mogelijk zou kunnen zijn om deze uitwerking te voorkomen, althans gedeeltelijk, door, samen met de antibiotica, microbe bestanddelen aan te bieden om de immuun cel productie te stimuleren.

“Zoals we eensluidend bij de testmuizen zagen, geloven we dat uitputting van micro organismen ook in menselijke darmen zou kunnen leiden tot een aangetast immuunsysteem met een verhoogd risico op vatbaarheid voor een reeks infecties en ziekten,” zegt Alberto Yáñez, PhD, coauteur van het onderzoek en postdoctoraal wetenschapper bij het Goodridge Laboratory. “Darmmicroben spelen een hele belangrijke rol bij de instandhouding van de menselijke gezondheid en dit onderzoek legt de nadruk op de bijkomende risico’s van overdadig gebruik van antibiotica dat zonder onderscheid zowel nuttige als schadelijke bacteriën als doelwit heeft.”

De groei van resistente bacteriën, samen met een slinkende voorraad effectieve antimicrobe medicijnen, heeft de dreiging van infectieziektes vergroot en een crisis veroorzaakt in de gezondheidszorg. Als deze bevindingen bevestigd worden voor de mens, zouden onderzoekers hun toekomstige medische benadering aan kunnen kondigen om de weer opduikende crisis bij infectieziektes aan te pakken.

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats