Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Hormoontherapie kan het risico op acute pancreatitis verhogen


Volgens een nieuwe studie verschenen in CMAJ (Canadian Medical Association Journal) hebben vrouwen die na de menopauze hormonale substitutietherapie (HST) gebruiken een verhoogd risico op acute pancreatitis.

Acute pancreatitis, een plotselinge ontsteking van de alvleesklier, heeft symptomen die variëren van mild tot ernstig ongemak, slopende pijn en kan in sommige gevallen zelfs tot de dood leiden.

Hoewel verschillende case reports hebben aangegeven dat er een verband is tussen het gebruik van HST en het risico op acute pancreatitis zijn grote studies schaars. Om na te gaan of er een verband is hebben de onderzoekers gekeken naar de gegevens van 31 494 Zweedse postmenopauzale vrouwen rond de 48 jaar aan het begin van de 13 jaar durende studie van 1997 tot 2010. Bij aanvang van de studie , waren 13 113 (42 %) van de vrouwen actuele gebruikers van HRT, 3660 (12 %) waren eerdere gebruikers en de rest had nooit de therapie gebruikt. Van de actuele gebruikers gebruikten 6795 (52 %) systemische therapie tegen opvliegers, 4148 (32 %) gebruikten plaatselijke therapie tegen vaginale droogheid en 2170 (16 %) gebruikte beide therapieën.

Rekening houdend met de factoren die de resultaten beïnvloeden , vonden de onderzoekers dat vrouwen die actueel HRT gebruikten of hadden gebruikt ongeveer zo'n 1,5 groter risico hadden op acute pancreatitis dan degenen die nooit de therapie hadden gebruikt. Het risico leek hoger te zijn bij vrouwen die systemische therapie hadden toegepast over meer dan 10 jaar.

"Er zijn geen hedendaagse gegevens die onze bevinding zouden kunnen verklaren van het risico bij voormalige gebruikers van [HST] of dat het risico leek toe te nemen met de duur van het gebruik," schrijft dr. Viktor Oskarsson van de eenheid van Nutritional Epidemiology, Institute of Environmental geneeskunde , Karolinska Institutet , Stockholm , Zweden. "Deze bevindingen, hoewel speculatief, kunnen erop wijzen dat exogeen oestrogeen een aantal hardnekkige veranderingen induceert in de alvleesklier waarbij de duur van de blootstelling belangrijk kan zijn."

De auteurs stellen dat als aanvullende studies deze bevindingen bevestigen, artsen het risico op acute pancreatitis moeten overwegen bij het voorschrijven van HST.

Vertaling: Andre Teirlinck


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats