Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Waarom onthouden onze hersenen dromen?

Sommige mensen herinneren elke ochtend hun droom terwijl anderen zich nauwelijks herinneren wat ze gedroomd hebben. Een team onder leiding van Perrine Ruby, een 'Inserm Research Fellow' aan het 'Lyon Neuroscience Research Center' (Inserm/CNRS/Universite Claude Bernard Lyon 1) , heeft de hersenactiviteit van deze twee soorten dromers bestudeerd om de verschillen tussen hen te begrijpen. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift 'Neuropsychopharmacology', tonen de onderzoekers aan dat de temporo pariëtale kruising, een informatieverwerkingsknoopunt in de hersenen meer actief is bij mensen die zich hun dromen herinneren (high dream recallers). Grotere activiteit in dit hersengebied zou het vergemakkelijken de aandacht te oriënteren in de richting van externe stimuli en het bevorderen van ademhalingsvariaties, waardoor de codering van dromen in het geheugen wordt vergemakkelijkt.

De reden voor dromen is nog steeds een mysterie voor de onderzoekers die het verschil bestuderen tussen "high dream recallers' en 'low dream recallers" die hun dromen zelden herinneren. In januari 2013 (werk gepubliceerd in het tijdschrift 'Cerebral Cortex') maakte het team geleid door Perrine Ruby, Inserm onderzoeker bij het 'Lyon Neuroscience Research Center', de volgende twee opmerkingen: 'high dream recallers" nemen twee keer zo veel tijd voor de waaktoestand tijdens de slaap als "low dream recallers " en hun hersenen zijn meer reactief t.o.z. van auditieve stimuli tijdens de slaap- en waaktoestand. Deze verhoogde hersenenreactiviteit kan ontwaken bevorderen tijdens de nacht, en kan dus gedurende korte periodes van wakker zijn de memorisatie van dromen vergemakkelijken.

In deze nieuwe studie probeerde het onderzoeksteam de gebieden van de hersenen te bepalen waarin hoge en lage droom recallers verschillen . Ze gebruikten 'Positron Emission Tomografie' (PET) om de spontane hersenactiviteit van 41 vrijwilligers tijdens het waken en slapen te meten. De vrijwilligers werden ingedeeld in 2 groepen: 21 'high dream recallers " die gemiddeld 5,2 ochtenden per week hun dromen herinnerden en 20 'low dream recallers' die 2 dromen per maand herinnerden. 'High dream recallers" bleken zowel tijdens de wakkere- als slaaptoestand een sterkere spontane hersenactiviteit te vertonen in de mediale prefrontale cortex (mPFC) en in de temporo pariëtale kruising (TPJ), gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij het oriënteren van de aandacht in de richting van externe prikkels.

"Dit kan verklaren waarom 'high dream recallers' meer gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving, meer wakker worden tijdens de slaap en dus beter dromen kunnen opslaan in het geheugen dan 'low dream recallers'. Inderdaad is een slapend brein niet in staat om nieuwe informatie op te slaan; hiervoor moet het in een ontwaaktoestand verkeren', legt Perrine Ruby, 'Inserm Research Fellow', uit.

De Zuid-Afrikaanse neuropsycholoog Mark Solms had in eerdere studies gevonden dat letsels in deze twee hersengebieden leidden tot een beëindiging van het herinneren van dromen. De originaliteit van de resultaten van het Franse team is om hersenactiviteit verschillen tussen 'high' en 'low dream recallers"aan te tonen tijdens de slaap en ook tijdens het wakker zijn.

" Onze resultaten suggereren dat 'high' en "low dream recallers' verschillend hun droom memoriseren maar dit sluit niet uit dat zeook verschillen in droomproductie. Sterker nog, het is mogelijk dat de 'high dream recallers' een grotere hoeveelheid dromen produceren dan 'low dream recallers', concludeert het onderzoeksteam .

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats