Nieuws

 


Niet in vorm ? Je geheugen kan eronder lijden


Hier is nog een reden om die gevulde koek te laten vallen en te gaan sporten: een nieuw onderzoek wijst erop dat aerobic fitness het lange-termijn geheugen beïnvloedt.

Onderzoekers van de universiteit van Michigan State hebben 75 studenten getest gedurende een periode van twee dagen en ontdekten dat het voor degenen die minder fit waren moeilijker was om informatie vast te houden. "De uitkomsten laten zien dat minder fitte mensen uiteindelijk meer geheugen verliezen,” zegt Kimberly Fenn, coauteur en assistent professor in de psychologie.

Het onderzoek, dat online verschijnt in de uitgave Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience, is een van de eerste gericht op jonge, schijnbaar gezonde volwassenen. Eerder onderzoek naar fitness en geheugen spitste zich voornamelijk toe op kinderen bij wie de hersenen nog steeds in ontwikkeling waren, en ouderen, bij wie het geheugen achteruit ging.

Deelnemers bestudeerden gerelateerde woordparen, zoals “kamperen” en “reizen”. De volgende dag werden ze getest om het lange-termijn geheugen te evalueren. Lange-termijn geheugen is de herinnering van alles langer dan 30 seconden geleden.

De conditie werd gepeild d.m.v. de zuurstofopname tijdens een looptest, waarbij rekening werd gehouden met het gewicht, percentage lichaamsvet, leeftijd en geslacht van de deelnemers. De uitkomsten zeggen veel over de toenemende zittende levensstijl in de Verenigde Staten en andere westerse culturen. Een verrassend aantal studenten van het onderzoek had een aanmerkelijk slechtere conditie en een slechter geheugen dan degenen die topfit waren, zei Fenn.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats