Nieuws

 


Nieuwe studie ontdekt een betere manier om met slechte
herinneringen om te gaan


Wat is één van je slechtste herinneringen? Hoe is het gevoel erbij? Volgens psychologen kan het herinneren van emoties gevoeld tijdens een negatieve persoonlijke ervaring, zoals verdriet of schaamte, leiden tot emotionele problemen vooral als je er voortdurend aan terugdenkt.

Volgens een nieuwe studie is wanneer deze negatieve herinneringen opwellen nadenken over de context van de herinneringen, in plaats van over het gevoel, een relatief eenvoudige en effectieve manier om de negatieve effecten van deze herinneringen te verlichten.

Onderzoekers van het Beckman Institute van de Universiteit van Illinois, onder leiding van professor psychologie Florin Dolcos van de Cognitive Neuroscience Group, bestudeerden de gedrags- en neurale mechanismen om weg te focussen van emotie tijdens de opwelling van persoonlijke emotionele herinneringen en vond dat het denken over de contextuele elementen van de herinneringen aanzienlijk de emotionele impact vermindert.

"Soms wijden we uit over hoe verdrietig, beschaamd of gekwetst wij ons voelden tijdens een evenement en dat maakt ons steeds emotioneler. Dit is wat er gebeurt bij klinische depressie en het herkauwen van de negatieve aspecten van een herinnering," zei Dolcos." Maar we vonden dat in plaats van na te denken over je emoties tijdens een negatieve herinnering, afstand nemen van de ergste emoties en nadenken over de context, zoals een vriend die er was, hoe het weer was of iets anders niet- emotioneel dat deel uitmaakte van het geheugen, je gedachten moeiteloos zal weghouden van de ongewenste emoties in verband met dat geheugen. Zodra je jezelf onderdompelt in andere details zal je geest volledig afdwalen naar iets anders en zal je niet zoveel gericht worden op de negatieve emoties."

Deze eenvoudige strategie is een veelbelovend alternatief voor andere emotie regulerende strategieën zoals onderdrukking of herwaardering .

"Onderdrukking is je emoties oppotten, proberen ze weg te zetten in een doos. Dit is een strategie die effectief kan zijn op de korte termijn maar op de lange termijn verhoogt ze angst en depressie", zegt Sanda Dolcos, mede-auteur van de studie en postdoctoraal research associate aan het Beckman Institute van de afdeling Psychologie .

"Nog een andere doeltreffende manier van emotieregulatie strategie is herwaardering of anders kijken naar de situatie kan cognitief belastend zijn. De strategie om zich te richten op niet-emotionele contextuele details van een herinnering, aan de andere kant, is net zo eenvoudig als het verschuiven van de focus in de mentale film van uw herinneringen en dan je gedachten laten afdwalen."

Niet alleen zorgt deze strategie voor een effectieve korte termijn emotieregulatie maar ze geeft de mogelijkheid voor het verminderen van de ernst van een negatieve herinnering op lange termijn.

In de studie werden de deelnemers gevraagd om hun meest emotionele negatieve en positieve herinneringen, zoals de geboorte van een kind, het winnen van een prijs of het falen op een examen, te delen. Enkele weken later kregen de deelnemers signalen die hun geheugen zouden triggeren terwijl hun hersenen werden gescand met behulp van magnetische resonantie beeldvorming ( MRI ) . Vóór elke geheugenscan werd aan de deelnemers gevraagd om elke gebeurtenis te herinneren door zich te richten op zowel de emotie rond het evenement of de context . Bijvoorbeeld, als de trigger een herinnering veroorzaakt aan de begrafenis van een goede vriend zou het denken over de emotionele context kunnen bestaan ​​uit het onthouden van het verdriet tijdens het evenement. Als gevraagd wordt om contextuele elementen te onthouden tracht je te herinneren welke outfit je droeg of wat je die dag gegeten hebt.

"Neurologisch wilden we te weten komen wat er in de hersenen gebeurt als mensen met behulp van deze eenvoudige emotie-regulatie strategie omgaan met negatieve herinneringen of de impact van positieve herinneringen willen verbeteren", verklaarde Ekaterina Denkova, hoofdauteur van het rapport . "We vonden dat wanneer de deelnemers waren gericht op de context van het evenement, hersengebieden die betrokken zijn bij de verwerking van emoties samenwerkten met emotie controle regio's om, op het einde de emotionele impact van deze herinneringen verminderd te zien."

Deze strategie bevordert niet alleen het gezond functioneren door het verminderen van de negatieve impact van ongewenste herinneringen maar vehoogt tevens de positieve impact van goede herinneringen, zei Florin Dolcos .

In de toekomst hopen de onderzoekers te bepalen of deze strategie effectief is in het verminderen van de ernst van negatieve herinneringen op lange termijn. Ze hopen ook te kunnen werken met een klinisch depressieve of angstige deelnemers om te zien of deze strategie effectief is om deze psychiatrische aandoeningen te verlichten.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats