Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Mediterraan dieet zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten onder jonge Amerikaanse werknemers

Boston, MA - Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Harvard School of Public Health ( HSPH ) en Cambridge Health Alliance ( CHA ) werd onder een grote groep van Midwest brandweerlieden bij degenen die een mediterraan dieet volgden een veel lager risico voor hart- en vaatziekten (HVZ) vastgesteld. De studie is de eerste om de effecten van mediterraan dieet te evalueren onder een groep van jonge werkende Amerikaanse volwassenen .

De studie verscheen online in PLoS ONE op 4 februari 2014.

"Onze studie voegt meer bewijsmateriaal aan waaruit de gezondheidsvoordelen blijken van een mediterraan dieet , zelfs na correctie voor lichaamsbeweging en lichaamsgewicht," zegt Stefanos Kales, universitair hoofddocent bij het '​​Department of Environmental Health' bij HSPH en leider van de beroeps- en milieu- geneeskunde aan CHA.

Van Amerikaanse brandweerlieden is bekend dat ze een hoge prevalentie voor overgewicht en risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebben. Van een mediterraan dieet rijk aan vis, noten, groenten en fruit, is aangetoond in eerdere studies een lager risico op hart- en vaatziekten te geven. Echter werden deze studies vooral uitgevoerd bij oudere mensen, mensen met bestaande gezondheidsproblemen en te midden van mediterrane populaties.

De onderzoekers analyseerden de medische en lifestyle gegevens, waaronder voedingsgewoonten in een bestaande groep van 780 mannelijke brandweerlieden in de Midwest. Ze ontwikkelden een aangepaste mediterraan dieet score (MMDS ) om de voedingspatronen van de deelnemers te kunnen beoordelen.

De groep brandweermannen met de grootste naleving van mediterraan dieet toonde een 35 % verminderd risico op metabool syndroom, een aandoening met risicofactoren zoals obesitas, hoge triglyceride niveaus , lage HDL ("goede") cholesterol, hoge bloeddruk en een hoge bloedsuikerspiegel. De groep met de hoogste MMDS score had ook een 43 % lager risico op gewichtstoename in vergelijking met de groep met de laagste score. Daarnaast werd een grotere naleving van een mediterrane dieet significant geassocieerd met een hogere HDL-cholesterol en een lagere LDL ("slechte") cholesterol. In overeenstemming met eerdere onderzoeken rapporteerden obese deelnemers een hogere inname van zowel fastfood als suikerhoudende dranken.

De studie toont aan dat het bevorderen van mediterrane diëten aanzienlijke voordelen biedt voor de gezondheid van de jonge werkende bevolking. "De logische volgende stappen in ons onderzoek zijn studies op de werkplek om specifiek mediterrane eetgewoonten te bevorderen onder brandweerlieden en andere Amerikaanse arbeiders, " zei Justin Yang , hoofdauteur van de studie en een post- doctoraal onderzoeker aan HSP.

De studie is te vinden op de PLoS ONE site: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0087539

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats