Toegevoegde suikers spelen waarschijnlijk een grotere rol dan zout bij hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten


Dieetvoorschriften moet zich meer richten op de suiker, en minder op zout, zeggen artsen

Voedingsrichtlijnen moeten de rol van toegevoegde suikers, met name fructose, benadrukken in de strijd tegen cardiovasculaire ziekten.

Hart- en vaatziekten zijn de nummer één oorzaak van voortijdige sterfte in de ontwikkelde wereld. Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor, goed voor bijna 350.000 sterfgevallen in de VS in 2009 en met een kostenplaatje van meer dan $ 50000000000 per jaar.

Voedingsrichtlijnen om hoge bloeddruk te verlagen waren in het verleden gericht op het verminderen van de zoutinname. Maar de potentiële voordelen van deze aanpak zijn betwistbaar, zeggen de auteurs.

Dit komt omdat de gemiddelde daling van de bloeddruk bereikt door het beperken van de inname van zout gewoonlijk relatief klein is, en er zijn aanwijzingen dat 3 tot 6 gram zout per dag optimaal is voor de gezondheid en dat de inname van minder dan 3 g zelfs schadelijk kan zijn, schrijven ze.

Het meeste zout in de voeding komt van bewerkte voedingsmiddelen, die toevallig ook een rijke bron zijn van toegevoegde suikers, schrijven zij.

"Suiker kan zinvoller worden gerelateerd aan bloeddruk dan natrium," stellen ze.

"Overtuigend bewijs gebaseerd op fundamentele wetenschap, bevolkingsonderzoeken, en klinische proeven toont aan dat suikers, en in het bijzonder de monosacharide fructose, een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van hypertensie [hoge bloeddruk]", schrijven ze.

"Bovendien zijn er aanwijzingen dat de suikers in het algemeen, en fructose in het bijzonder, kan bijdragen aan het totaal cardiovasculair risico door een verscheidenheid van mechanismen", voegen ze eraan toe.

Zij wijzen met de vinger in het bijzonder naar de high fructose corn syrup, de meest gebruikte zoetstof in bewerkte voedingsmiddelen, met name in fruit-gearomatiseerde koffie en koolzuurhoudende dranken.

"Wereldwijd is de met suiker gezoete drank consumptie betrokken bij 180.000 doden per jaar", schrijven ze. Ongeveer 300 jaar geleden verbruikten de mensen een paar kilo suiker per jaar terwijl de huidige schattingen nu suggereren dat het gemiddelde verbruik in de VS 77tot 152 pond per jaar is - equivalent aan 24 tot 47 theelepels per dag.

Het bewijs suggereert dat mensen bij wie toegevoegde suikers ten minste een kwart van hun totale dagelijkse calorieën bedraagt bijna een drievoudig risico hebben op hart- en vaatziekten dan degenen die minder dan 10% gebruiken.

Een dagelijkse inname van meer dan 74 gram fructose wordt geassocieerd met een 30% hoger risico op een bloeddruk boven 140/90 mm Hg en een 77% verhoogd risico op een bloeddruk boven 160/100 mm Hg.

Een hoog fructosedieet is ook gekoppeld aan een ongunstig bloedvetprofiel, hogere nuchtere insulinespiegels en een verdubbeling van het risico op metabool syndroom.

Sommige voedingsrichtlijnen bevatten aanbevelingen over de dagelijkse inname van toegevoegde suikers, maar zijn niet streng genoeg, noch maken ze specifieke aanbevelingen over fructose, zeggen de auteurs. En het is hoog tijd dat ze dat doen.

Van bijzonder belang is, zeggen ze, te weten dat de Britse en Amerikaanse tieners tot 16 maal de aanbevolen limiet van de consumptie van toegevoegde suikers overschrijden.

Zij benadrukken dat in de natuur voorkomende suikers in fruit en groenten niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Het eten van groenten en fruit is zelfs heel gunstig.

"Net zoals het meeste voedingsnatrium niet komt uit het zoutvaatje, komt de meeste suiker in de voeding ook niet uit de suikerpot. Het verminderen van de consumptie van toegevoegde suikers door het beperken van verwerkte voedingsmiddelen uit de industrie die deze stof bevatten, is een goede start,” schrijven de auteurs.

En ze gaan verder met de waarschuwing: ". Het bewijs is duidelijk dat zelfs gematigde doses van toegevoegde suiker gedurende korte perioden aanzienlijke schade kan toebrengen"

Vertaling: André Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats