Vet rond het hart kan een onregelmatige hartslag veroorzaken


Kan een betere voorspeller dan BMI zijn.

Maywood, Ill -. Obesitas is een bekende risicofactor voor boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis.

Obesitas wordt meestal gemeten als persoonlijke body mass index (BMI). Maar Loyola University Medical Center studie is gebleken dat de laag van vet rond de buitenkant van het hart nauwer is gassocieerd met atrium fibrilleren dan met BMI.

"Veel mensen die niet als zwaarlijvig beschouwd worden met hun BMI en toch grote hoeveelheden vet rond hun hart hebben, zouden daardoor het risico op atrium fibrilleren kunnen lopen. Eenvoudige maatregelen zoals BMI kan ons niet volledig informeren over het echte cardiovasculair risico van een patiënt, "zei Mark Rabbat, MD, eerste auteur van de studie en een assistent professor in de geneeskunde en radiologie, afdeling Cardiologie, aan de Loyola University Medical Center.

Dr. Rabbat presenteerde de intrigerende bevindingen 17 november op de American Heart Association 2014 Scientific Sessions in Chicago.

De studie vond een statistisch significante correlatie tussen vetlaag en littekens in het linker atrium, door boezemfibrilleren veroorzaakt. Daarentegen was er geen statistisch significante correlatie tussen BMI en littekenvorming in het linker atrium. (De linker atrium is één van de vier kamers van het hart).

Boezemfibrilleren, of een-fib, treedt op wanneer de boezems (bovenste kamers van het hart) fibrilleren (zeer snel en onregelmatig samentrekken). Er wordt gedacht dat een A-fib wordt veroorzaakt door ontsteking en littekenvorming (fibrose) in het linker atrium.

De vetlaag rond de buitenkant van het hart wordt epicardiaal vetweefsel (EAT) genoemd. Nieuwe innovaties in cardiale MRI stelt artsen in staat zowel EAT volume en de hoeveelheid fibrose in het linkeratrium nauwkeurig te meten. "Onze studie is de eerste in zijn soort die de verbinding van EAT en de omvang van de linker atriale fibrose bij patiënten met een-fib aantoont," zei Dr Rabbat.

De studie omvatte 54 patiënten die een-fib hadden. De gemiddelde hoeveelheid vet rond het hart (EAT volume) was 120 kubieke centimeter. Er was een statistische significante correlatie van 0,45 tussen EAT volume en fibrose. Ter vergelijking was er slechts 0,30 correlatie tussen BMI en fibrose - en deze lagere correlatie was niet statistisch significant.

"Verdere studies zijn door onze groep gepland om de associatie tussen EAT en een FIB en de wisselwerking met andere a-fib risicofactoren te verduidelijken," zei Mushabbar Syed, MD, medisch directeur Loyola's van cardiovasculaire beeldvorming en een co-auteur van het studie.

Gedurende vele jaren werd verondersteld dat EAT een onschadelijk, inert vetweefsel was. Maar nu blijkt dat EAT een metabolisch actief orgaan is, dat eiwitten afgeeft en de aanleiding kan zijn dat de fibrose een fib veroorzaakt.

Gewichtsverlies, hetzij door dieet en lichaamsbeweging of via chirurgisch gewichtsverlies, heeft aangetoond dat de hoeveelheid EAT vermindert. Maar de huidige medische behandelingen falen in het zich specifiek te richten op EAT.

"Vet weefsel rond het hart kan een nieuw doel worden om het risico van een-fib en herhaling ervan te verminderen," zei Dr Rabbat.

De studie is getiteld "epicardiaal vetweefsel volume voorspelt reikwijdte van de linker atrium fibrose bij patiënten met atriale fibrillatie."

The study is titled "Epicardial adipose tissue volume predicts extent of left atrial fibrosis in patients with atrial fibrillation."

Vertaling Shanti onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats