Tandvleesbacteriën breken het immuunsysteem selectief af


Het menselijk lichaam is opgebouwd uit ruwweg 10x meer bacteriële cellen dan genetische cellen. Bij gezonde mensen zijn deze bacteriën kenmerkend onschadelijk en vaak nuttig door ziekteverwekkende microben op een afstand te houden. Maar als verstoringen deze bacteriële populaties uit balans brengen, kan ziekte optreden. Parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking, is daar een voorbeeld van.

In een nieuw onderzoek laten onderzoekers van de Universiteit va Pennsylvania zien dat de bacteriën die voor veel gevallen van parodontitis zorgen, deze onbalans veroorzaken, bekend als dysbiose, door geraffineerde, tweezijdige manipulatie van het menselijk immuunsysteem.

De bevindingen, uitgebracht in het blad Cell Host & Microbe, leggen het mechanisme uit door te laten zien dat de parodontale bacterie Porphyromonas gingivalis opereert op twee moleculaire paden, door zowel het vernietigingsvermogen van immuun cellen te blokkeren, en tegelijkertijd de cel mogelijkheden om infectie te veroorzaken in stand te houden. Deze selectieve strategie schermt “helpende” tandvleesbacteriën af van toestemming van het immuunsysteem, door dysbiose te bevorderen dat leidt tot botverlies en ontstekingen, kenmerkend voor parodontitis.

Op hetzelfde moment zorgen afbraakproducten van ontstekingen voor essentiële bouwstoffen die de dysbiotische omgeving “voedt”. Het resultaat is een vicieuze cirkel waarin ontstekingen en dysbiose elkaar versterken, waardoor parodontitis verergert.

George Hajishengallis, professor van Penn School of Dental Medicine’s Department of Microbiology, was de senior schrijver van het stuk, samen met co-senior schrijver John Lambris, Dr. Ralph en Sallie Weaver Professor of Research Medicine op de afdeling Pathology en Laboratory Medicine in Penn’s Perelman School of Medicine. Bij de medewerkers waren ook Tomoki Maekawa en Toshiharu Abe van Penn Dental Medicine.

Onderzoek door Hajishengallis’ groep en zijn medewerkers had eerder P. gingivalis vastgesteld als een “fundamentele ziekteverwekker”. Door een vergelijking te maken met de ecologie, waarin bijvoorbeeld een grizzly beer als een fundamentele soort wordt gezien vanwege de invloed op een aantal andere soorten in het leefgebied, wijst het denkbeeld erop dat, hoewel P. gingivalis dan relatief klein in aantal in de mond aanwezig mag zijn, hun aanwezigheid een enorme invloed heeft op het gehele bacteriologische ecosysteem. In feite, het team heeft laten zien dat, hoewel P. gingivalis verantwoordelijk is voor het in gang zetten van een proces dat tot parodontitis leidt, het de ziekte niet zelf kan opwekken.

“Wetenschappers beginnen te vermoeden dat fundamentele ziekteverwekkers een rol zouden kunnen spelen bij het prikkelbare darm syndroom, darmkanker en andere ontstekingsziektes,” zegt Hajishengallis. Het zijn bacteriën die de ziekte niet zelf tot stand kunnen brengen, ze hebben andere, normale niet-ziekteverwekkende bacteriën nodig om de ontsteking te veroorzaken.”

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats