Ziektes door gebrekkige mondverzorging


We hebben allemaal van onze ouders of de tandarts geleerd om onze tanden te poetsen. Of we dat nu twee keer per dag doen of na elke maaltijd en hoe we poetsen daar gaat dit stukje niet over.

Dit stukje gaat wel over enkele zaken rondom mondverzorging die veel mensen niet weten. Zelfs veel mensen in de zorg zijn niet bekend met de belangrijkheid van een goede mondverzorging en welke ziektes veroorzaakt kunnen worden door een gebrekkige mondverzorging. En helaas vooral in instellingen wordt er nauwelijks aandacht besteed aan verantwoorde mondverzorging.



Allereerst is daar natuurlijk het gebit dat dagelijks minimaal een keer gepoetst moet worden. Dit om de aanslag (tandplak) waarbinnen bacteriën zich vermenigvuldigen weg te halen. Als het tandplak niet wordt weggehaald scheiden deze bacteriën een zuur af wat gaatjes (cariës) maakt in het tandglazuur. En ja een behandeling door de tandarts is verre van leuk.

Uiteraard is een fris ruikende mond een weldaad voor de persoon zelf en zijn omstanders. Een vieze geur uit de mond (halitose of foetor ex ore) neemt toe met de leeftijd. Ook ziektes zijn goed te ruiken. Mede doordat de geuren zich van binnenuit naar buiten toe verspreiden en de persoon in kwestie er aan gewend is geraakt. Een neveneffect is dan isolement door minder sociale contacten.

Ouderen hebben vaak last van een droge mond (xerostomie en hyposialie) door bijvoorbeeld onvoldoende speeksel. Het gevolg is moeite met spreken, kauwen, slikken en proeven. Waardoor ze minder eten omdat het niet meer smaakt, maar ze ook niet meer proven dat hun mond vies is.

Slechte mondhygiëne veroorzaakt pijn. Pijn door de gaatjes (Cariës), ontstoken zenuw (pulpitis), ontstoken tandvlees (gingivitis), ontstoken tandvlees waarbij ook het steunweefsel tot aan het bot ontstoken is (parodontitis), Spruw; infectie met de candida schimmels (candidosis), zenuwaandoeningen en aangezichtspijn. Dit geeft weer een hoger risico lopen om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer maar ook bijvoorbeeld longontsteking.

Het is de basis voor infectieziekten zoals longontsteking, maar ook voor hartklachten (angina pectoris) en mogelijk ook andere hart- en vaatziekten maar ook herseninfarcten. Ernstige tandvleesontsteking kan bij zwangeren leiden tot vroeggeboorten met een laag geboortegewicht.

Overmatig gebruik van mondwater, veel zoet eten, antibiotica, diverse medicaties, roken en stress en uiteraard niet reinigen van de mond dragen bij aan het ontstaan van dergelijke ziektebeelden.

Maar waarom moet je een mond reinigen als je geen tanden en kiezen meer hebt?

Ook dan geldt dat de mond gereinigd moet worden. Er kunnen voedselresten in de wangzak achterblijven. Bacteriën op met name de tong en de tonsillen vermenigvuldigen zich ter plekke. Het gevolg is hetzelfde als wanneer je met tanden je mond niet goed genoeg reinigt.
Prothese moeten simpelweg met zachte zeep gepoetst worden. Niet met tandpasta want dan schuur je het kunstgebit en gaat het eerder stuk, maar vooral ontstaan er oneffenheden waardoor er gemakkelijker tandplak aan blijft zitten.

Als je een prothese niet ’s nachts indoet, laat het na het reinigen drogen aan de lucht. Voor het indoen ’s ochtends even nat maken onder de kraan. In een bakje met water vermenigvuldigen de bacteriën zich ’s nachts (candida kolonisatie) en dan start je dus ’s ochtends met een vies kunstgebit.

Maar vergeet niet je mond en je tong te poetsen, of gebruik een tongschraper als je geen tanden meer hebt.

Als je een steg en/of implantaten hebt is het goed om net als bij tanden zo nu en dan met een tandenstoker de ruimte tussen de steg en de kaak te reinigen, zodat bloedend tandvlees wordt voorkomen maar je ook de kalkafzetting kunt weghalen. Je kunt die kalkafzetting ook verwijderen door af en toe met azijn te poetsen (ca. 5 ml) of met chloorhexidine mondwater. Zelf ben ik geen voorstander van dit laatste. Een neveneffect daarvan is bijvoorbeeld dat het eten niet meer smaakt.

Preventieve actie>

na elke maaltijd mond spoelen met water
minimaal een keer per dag (liefst na elke maaltijd) tanden en mond reinigen
af en toe tanden en implantaten behandelen met een tandenstoker
af en toe te flossen

Druk af en toe een op dit drukpunt voor de mond, zodat je bewuster wordt van wat je daar voelt.

Pauline Laumans
Natuurgeneeskundige, visionair en schrijver
www.libertasinvivo.com
0618541278



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats