Zonlicht kan gewichtstoename en het begin van diabetes vertragen, suggereert studie


Blootstelling aan matige hoeveelheden zonlicht kan de ontwikkeling van obesitas en diabetes vertragen, suggereert een studie.

Wetenschappers die het effect van zonlicht op muizen bekeken zeggen dat verder onderzoek nodig zal zijn om te kunnen bevestigen of het hetzelfde effect op mensen heeft.

De onderzoekers toonden aan dat UV lichtstraling aan overvoerde muizen hun gewichtstoename vertraagde. De muizen gaven minder waarschuwingstekens weer, gebonden aan diabetes zoals abnormale glucose niveaus en insulineresistentie.

De gunstige effecten van UV behandeling werd gelinkt aan een stof genaamd stikstofoxide, dat vrijkomt uit de huid na blootstelling aan zonlicht. Het aanbrengen van een crème met stikstofmonoxide op de huid van de overvoede muizen had hetzelfde effect , dat het gewichtstoename afremt zoals bij blootstelling aan UV licht, bevond het team.

Vitamine D - dat wordt geproduceerd door het lichaam in reactie op zonlicht en vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen - speelden geen rol, bevond de studie.

Het team zegt dat de nieuwe bevindingen toegevoegd aan de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal, dat matige blootstelling aan zonnestralen de voordelen voor de gezondheid ondersteunt.

Voorgaande onderzoeken op mensen hebben aangetoond dat stikstofmonoxide de bloeddruk na blootstelling aan UV-lampen kan verlagen.

De resultaten moeten voorzichtig worden geïnterpreteerd, zeggen de onderzoekers, want muizen zijn nachtdieren en bedekt met vacht en worden meestal niet blootgesteld aan veel zonlicht. Studies zijn nodig om te bevestigen of blootstelling aan zon hetzelfde effect heeft op de gewichtstoename en het risico van diabetes bij mensen.

Onderzoekers van de Telethon Kids Instituut in Perth, West-Australië, leidde het onderzoek in samenwerking met de universiteiten van Edinburgh en Southampton.

Dr Shelley Gorman, van de Telethon Kids Institute en hoofdauteur van de studie, zei: "Onze bevindingen zijn belangrijk omdat ze suggereren dat toevallige blootstelling van de huid aan zonlicht, in combinatie met voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding, de ontwikkeling van obesitas bij kinderen kan helpen voorkomen. "

"Deze waarnemingen geven verder aan dat de hoeveelheden stikstofmonoxide, vrijkomend uit de huid niet alleen gunstige effecten op hart en bloedvaten kan hebben , maar ook op de manier waarop ons lichaam de stofwisseling reguleert," voegde Dr Martin Feelisch, hoogleraar Experimentele Geneeskunde en Integrative Biology aan de Universiteit van Southampton er aan toe.

Dr Richard Weller, Senior Lecturer in Dermatologie aan de Universiteit van Edinburgh, zei: "We weten uit epidemiologische studies dat zonaanbidders langer leven dan degenen die hun leven doorbrengen in de schaduw. Studies zoals deze helpen ons begrijpen hoe de zon goed kan zijn voor ons. We moeten niet vergeten dat huidkanker niet de enige ziekte is die ons kan doden en misschien moet ons advies daaraan afgewogen worden over blootstelling aan de zon. "

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats