Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 


Wetenschappers ontdekken nieuwe oorzaken van diabetes

Onderzoek aan de Universiteit van 'Exeter Medical School' heeft twee nieuwe genetische oorzaken onthuld van neonatale diabetes. Het onderzoek geeft verder inzicht in de vorming van insuline producerende betacellen in de alvleesklier.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift 'Cell Metabolism'. Het onderzoekersteam ontdekte dat mutaties in twee specifieke genen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de alvleesklier de ziekte kunnen veroorzaken. Deze bevindingen verhogen het aantal bekende genetische oorzaken van neonatale diabetes naar 20. De studie werd gefinancierd door de 'Welcome Trust, Diabetes UK, European Communituy's Seventh Framework Programme' en het 'National Institure for Health Research (NIHR)'.

Dr Sarah Flanagan, hoofdauteur van de studie zei: "We zijn erg trots om antwoord te kunnen geven aan de betrokken gezinnen op de vraag waarom hun kind diabetes heeft. Neonatale diabetes wordt gediagnosticeerd wanneer een kind jonger is dan zes maanden en een aantal van deze patiëntjes hebben bijkomende complicaties zoals spierzwakte en leerproblemen met of zonder epilepsie.

"Onze genetische ontdekking is van cruciaal belang voor de vooruitgang van de kennis over hoe insuline producerende betacellen worden gevormd in de alvleesklier wat gevolgen heeft voor het verder onderzoek naar het manipuleren van stamcellen wat eens zal leiden tot een behandeling."

Dr. Alasdair Rankin, Diabetes UK Director of Research, zei: " Evenals het nader belichten van de genetische oorzaken van neonatale diabetes en het verstrekken van antwoorden aan ouders van kinderen met deze zeldzame aandoening, helpt dit werk ons te begrijpen hoe de alvleesklier zich ontwikkelt. Veel mensen met diabetes kunnen geen insuline meer aanmaken en zouden kunnen profiteren van therapieën die de insuline producerende betacellen van de alvleesklier vervangen. De resultaten van deze studie zijn cruciaal en brengen ons dichter bij de dag dat dit type van behandeling mogelijk zal zijn.'

Neonatale diabetes wordt veroorzaakt door een verandering in een gen dat van invloed is op de productie van insuline. Dit betekent dat de niveaus van de bloedglucose (suiker) in het lichaam gevaarlijk hoog stijgen.

Het 'Exeter team' is het toonaangevende centrum voor neonatale diabetes dat meer dan 1200 patiënten uit meer dan 80 landen volgt. Deze specifieke studie betrof 147 jongeren met neonatale diabetes, een zeldzame aandoening die ongeveer 1 op 100.000 geboorten treft. Bij een systematisch onderzoek kregen 110 patiënten een genetische diagnose. Voor de overige 37 patiënten werden mutaties in genen die belangrijk zijn voor de menselijke ontwikkeling van de pancreas gescreend. Mutaties werden gevonden bij 11 patiënten waarvan vier in één van de twee genen eerder niet bekend als veroorzakers van neonatale diabetes (NKX2 - 2 en MNX1).

Voor veel van de 121 (82%) patiënten die een genetische diagnose kregen zal het kennen van de oorzaak van de diabetes leiden tot betere behandeling en voor alle patiënten is het een belangrijke informatie over het risico van neonatale diabetes bij toekomstige zwangerschappen. De studie van deze patiënten biedt ook belangrijke wetenschappelijke inzichten in de ontwikkeling van de alvleesklier.

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats