Het eten van vijf stuks (groente en fruit) per dag kan neerslachtigheid voorkomen


Het eten van groenten en fruit is zowel goed voor je psychisch als je fysieke gezondheid, stelt een nieuw onderzoek.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Warwick Medical School's met behulp van gegevens van de Health Survey voor Engeland, en gepubliceerd door BMJ Open, gericht op het psychisch welzijn, heeft bevonden dat hoog en laag psychisch welzijn consequent werd geassocieerd met de consumptie van groente en fruit door een individu.

33,5% van de respondenten met een hoog psychisch welzijn aten vijf of meer porties fruit en groenten per dag, in vergelijking met slechts 6,8%, die minder dan een portie aten. In een reactie op de bevindingen van Dr Saverio Stranges, zei de hoofd auteur van het onderzoeksblad: "De gegevens suggereren dat hoe hoger de groente en fruit inname van een individu, hoe minder kans op het hebben van laag psychisch welzijn".

31,4% van diegenen met een hoog psychisch welzijn aten drie tot vier porties en 28,4% aten een tot twee.

Ander gedrag aan gezondheid gerelateerd, bleek te zijn geassocieerd met psychisch welzijn, maar samen met roken werd alleen groente en fruit consequent betrokken bij zowel mannen als vrouwen. Alcoholgebruik en obesitas werden niet gerelateerd aan een hoog psychisch welzijn.

In een reactie op de bevindingen van Dr Saverio Stranges, zei de hoofdauteur van het onderzoeksblad: "Samen met roken, groente en fruit consumptie was het gezondheid gerelateerde gedrag het meest consistent met zowel laag als hoog psychisch welzijn geassocieerd. Deze nieuwe bevindingen suggereren dat groenten en fruit inname een mogelijke rol kan spelen als drijvende factor, niet alleen van de fysieke, maar ook van psychisch welzijn van de algemene bevolking".

Laag psychisch welzijn is sterk verbonden met psychische aandoeningen en gezondheidsproblemen, maar hoge psychisch welzijn is meer dan alleen de afwezigheid van symptomen of ziekte; het is een toestand waarin mensen zich prettig voelen en goed functioneren. Optimisme, geluk, zelfvertrouwen, veerkracht en goede relaties met anderen maken allemaal deel uit van deze toestand. Psychisch welzijn is niet alleen belangrijk om mensen te beschermen tegen een psychische aandoening, maar omdat het mensen beschermt tegen veel voorkomende en ernstige lichamelijke kwalen.

Om de gevolgtrekkingen van het onderzoek te bespreken, zegt co-auteur professor Sarah Stewart-Brownt: "Psychiatrie is enorm duur voor zowel het individu als de samenleving, en psychisch welzijn ondersteunt veel lichamelijke kwalen, ongezonde levensstijl en het sociaal niet opgewassen zijn vanwege de gezondheid. Het wordt steeds belangrijker dat we met het onderzoek van de factoren beginnen die mensen in staat stellen een ​​gevoel van welzijn te behouden.

"Onze bevindingen voegen aan het groeiende bewijs toe dat groente en fruit zo’n factor zouden kunnen zijn en het betekent dat mensen waarschijnlijk in staat zijn om hun psychisch welzijn te verbeteren en tegelijkertijd hart-en vaatziekten en kanker te voorkomen ".

Psychisch welzijn werd vastgesteld met behulp van de Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scale (WEMWBS), waarbij de top van de deelnemers met 15% gecategoriseerd werd met het hebben van hoog psychisch welzijn, de onderste met 15% Laag en middenin met 16-84% als Gemiddeld.

Bij het onderzoek waren 14.000 deelnemers uit Engeland betrokken als onderdeel van de Health Survey voor Engeland van 16 jaar of ouder, waarvan 56% vrouwelijk en 44% mannelijk, dat een verzameling van gedetailleerde informatie liet zien over de mentale en lichamelijke gezondheid, aan gezondheid gerelateerd gedrag, statistieken en sociaal-economische kenmerken.

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats