Nieuws




Darmbacteriën kunnen levensbedreigende infecties bij te vroeg geboren baby's veroorzaken


Prematuur geboren baby's overleven in steeds grotere aantallen. Maar velen doorstaan de complicaties van de vroeggeboorte om vervolgens te lijden aan een vertraagde sepsis –levensbedreigende infecties in het bloed die toeslaan als zuigelingen 72 uur oud zijn. Terwijl de directe sepsis vaak wordt veroorzaakt door ziekteverwekkers overgenomen van de vruchtzak of geboortekanaal, zijn de oorzaken van de vertraagde sepsis veel minder duidelijk.



 

Maar nu hebben onderzoekers van Washington University School of Medicine in St. Louis ontdekt dat prematuur geboren baby's besmettelijke microben in hun darmen huisvesten die vertraagde sepsis kan veroorzaken.

Het onderzoek is 19 maart gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases.

"Er is een enorme aandacht op de intensive-care-afdelingen over de hele wereld op het stoppen van infecties die verband houden met het inbrengen van infusen, katheters of andere buizen, maar dat laat nog een aanzienlijke subgroep van mensen over die infecties in het bloed krijgen van bacteriën die niet noodzakelijkerwijs op de huid woonachtig zijn, "zei senior auteur Phillip I. Tarr, MD, de Melvin E. Carnahan professor in de kindergeneeskunde. "Eer was al een vermoeden dat deze andere infecties uit de darm komen. Dit onderzoek bewijst dat."


 

De onderzoekers, in samenwerking met wetenschappers van de Staat van Michigan en de Universiteit van Minnesota, vond drie types van potentieel schadelijke darmmicroben in de bloedbanen van de meeste baby's in de studie die vertraagde sepsis ontwikkelden: E. coli, groep B streptokokken en S. marcescens.

De bevindingen vragen om nieuwe strategieën om ernstige infecties in het bloed op te sporen en te voorkomen in de neonatale intensive care units (NICU's) - en dat dergelijke strategieën ook de darm als doel omvatten.



 

De bevindingen zijn ook voor andere patiëntengroepen relevant, zegt co-auteur Barbara B. Warner, MD, een professor in de kindergeneeskunde die patiënten behandelt in St. Louis Children's Hospital.









Ongeveer 20 procent van de te vroeg geboren baby's ontwikkelen vertraagde sepsis. Kortom, ongeveer 10 tot 20 procent van de zuigelingen waarbij die infecties niet succesvol behandeld konden worden met antibiotica, sterven als gevolg van de aandoening. Dit sterftecijfer is afhankelijk van de bacteriën die de sepsis veroorzaken. Sommige darm-organismen resulteren in hogere sterftecijfers, zo tussen 20 tot 30 procent.

Warner benadrukt dat de bevindingen wijzen op een behoefte om infectie-controle stappen te ondernemen buiten deze reeds genomen met betrekking tot het inbrengen van infusen en andere buizen in patiënten. "We zouden miljoenen dollars kunnen spenderen om huid-doorborende activiteiten gerelateerde sepsis te verlagen, maar de gezondheidszorg en infectie-controle specialisten hebben nog niet deze andere component aangepakt," zei ze. "Gezien onze bevindingen, moet hier breder en intensiever naar worden gekeken."

Vertaald door Ingrid Graafland



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats