Orale capsule kan effectieve behandeling zijn bij terugkerende C. difficile infectie bij meerdere patiënten


Een niet invasieve methode als therapie bij hardnekkige Clostridium difficile (C. difficile-infectie) is even effectief als een behandeling via colonoscopie of via neussonde. Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH) rapporteren dat orale therapie van fecale microbiota transplantatie (FMT) langs zuurresistente capsules even succesvol is als meer invasieve methoden voor het elimineren van terugkerende diarree veroorzaakt door C. difficile.

"Tal van rapporten hebben aangetoond dat FMT effectief is bij de behandeling van actieve C. difficile infectie en herhaling voorkomt bij patiënten bij wie de infectie niet reageert op standaard behandelingen", zegt Ilan Youngster, MD, MMSC, kandidaat in Pediatric Infectious Diseases bij MGH en het Boston Children's Hospital, overeenkomstige auteur van het JAMA rapport. "De procedures die in gebruik zijn - coloscopieën, neussonde, zelfs klysma's - zorgen voor potentiële risico's en ongemakken voor de patiënt. Het gebruik van capsules vereenvoudigt enorm de behandeling en loont de moeite om beschikbaar te stellen aan een grotere populatie."

Bepaalde stammen van C. difficile - die momenteel in de VS jaarlijks ongeveer 250.000 ziekenhuisopnamen en 14.000 sterfgevallen veroorzaken - zijn zeer goed bestand geworden tegen de behandeling, wat leidt tot een 30 procent behandeling uitval bij patiënten die geïnfecteerd zijn. Aangezien behandeling met antibiotica ook de normale populatie van heilzame intestinale microben doodt die de pathologische soorten in toom houden, kan de antibiotische therapie de situatie nog erger maken. FMT is vermoedelijk in staat om de normale balans van nuttige bacteriën te herstellen, en studies bij dieren en mensen met vers fecaal materiaal - geleverd door colonoscopie - hebben slagingspercentages van rond de 90 procent.

Eerder dit jaar heeft het MGH onderzoeksteam aangetoond dat het aanleveren van bevroren fecaal materiaal voor FMT, hetzij door colonoscopie of neussonde even effectief was. Ingevroren materiaal biedt de mogelijkheid voor het aanleggen van een bank van bevroren monsters van donoren die eerder onderzocht werden op eventuele gezondheidsproblemen, waardoor de risico's verminderen van overdracht van nieuwe infecties. De huidige studie is opgezet om te onderzoeken of het aanleveren van FMT oraal via capsules even effectief is om de dunne darm te bereiken.

Uitgevoerd aan MGH behelsde de studie 20 individuën tussen 11 en 84 met aanhoudende of terugkerende C. difficile infectie. Ontlasting van gezonde volwassen werd verzameld bij vrijwilligers die men had gescreend op infectieziekten en gedurende verscheidene dagen voor het doneren het eten van gemeenschappelijke alergenen hadden vermeden. De monsters werden gefilterd, verdund, afgeschermd, in capsules geplaatst en ingevroren voor vier weken, de tijd om de donoren opnieuw te testen op belangrijke virale infecties. Op twee opeenvolgende dagen ontving iedere deelnemer 15 FMT capsules die de meesten binnen een paar minuten. inslikten. Als de klachten niet verbeterden binnen de 72 uur kregen ze een tweede behandeling met de capsules.

Van de 20 deelnemers aan de studie vertoonden 14 een volledige symptoom resolutie na één enkele behandeling en geen herhaling gedurende de komende acht weken. De overige zes kregen een tweede behandeling een week na de eerste en bij 5 van hen verdwenen eveneens de symptomen. In aanvulling op de patiënt bij wie de symptomen niet reageerden op de twee behandelingen, had één van de deelnemers bij wie de infectie gereageerd had op de tweede toediening een recidief binnen de acht weken, wat het globaal positief resultaat van de studiegroep bracht op 90 procent. Deelnemers die een tweede behandeling nodig hadden waren over het algemeen in slechtere gezondheid - waaronder meer ernstige C. difficile geassocieerde symptomen - dan die waarvan de symptomen verdwenen waren na één enkele behandeling.

"Dit klein onderzoek is bedoeld als een pilot-studie en biedt voorlopige gegevens over de veiligheid en de effectiviteit van deze aanpak," zegt Elizabeth Hohmann, MD, van de MGH Infectieziekten Division, senior auteur en associate professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School. "Meer en grotere studies zijn nodig om de veiligheid en de werkzaamheid op lange termijn te testen, en verder onderzoek moet bepalen wat het meest effectief is, de orale microbiële therapie of de procedurele administratie."

Youngster voegt eraan toe, "Terwijl we ernaar streven om deze behandeling meer beschikbaar te stellen voor patiënten, is het belangrijk de mensen te waarschuwen voor de potentiële gevaren van een poging tot huisgemaakte FMT met fecaal materiaal van familieleden of vrienden. Veel mensen kunnen drager zijn van bacteriën, virussen en parasieten in hun ontlasting. Het is niet genoeg om je donor te leren kennen en gewoon te vragen hoe hij of zij zich voelt, zoals sommige websites suggereren. Deze procedure kan alleen worden uitgevoerd onder strikt medisch toezicht met grondig gescreend materiaal."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats