Voeding beïnvloedt darmflora en het risico op inflammatoire botziekte


Uit een studie aan het St. Jude Children's Research Hospital blijkt dat voeding de gevoeligheid voor de auto-inflammatoire ziekte bij risico patiënten kan beïnvloeden door begunstiging van darmbacteriën die invloed hebben op het al of niet ontwikkelen van ontstekingen.

Dieet geïnduceerde veranderingen in het bacterieel ecosysteem van de darmen kan de gevoeligheid voor een autoinflammatoire botziekte wijzigen door het wijzigen van de immuunrespons, rapporteren wetenschappers van het St. Jude Children's Research Hospital. De bevindingen werden online gepubliceerd op 28 september als geavanceerde uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het onderzoek geeft inzicht in de manier waarop duizenden bacteriën en andere micro-organismen die in de darmen leven de gezondheid beïnvloeden. De microben vormen het intestinaal microbioom, een divers ontwikkeld ecosysteem dat de spijsvertering bevordert en de immuuncellen helpt zich te beschermen tegen infecties. Er is meer en meer bewijs dat veranderingen in de microbiologische samenstelling kan bijdragen tot de ontwikkeling van ziektes, van kanker tot chronische inflammatoire aandoeningen zoals multiple sclerose. De mechanismen die hierbij betrokken zijn waren tot nu toe weinig gekend.

“Onze resultaten zijn spannend, omdat ze helpen uit te leggen hoe omgevingsfactoren zoals voeding de gevoeligheid voor de auto-inflammatoire ziekten kunnen beïnvloeden," zegt auteur Thirumala-Devi Kanneganti, Ph.D., een lid van de St. Jude Afdeling Immunologie. "Hoewel meerdere bewijslijnen suggereren dat voeding invloed heeft op menselijke ziekte bleven de wetenschappelijke betrokken mechanismen een raadsel. Onze resultaten tonen aan dat dieet immuun-gemedieerde aandoeningen kunnen beïnvloed worden door de samenstelling van het darmen microbioom dat volgens onze bevindingen een belangrijke rol speelt in de immuunregulatie. "

Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen met de verwoestende inflammatoire jeugd botaandoening, het chronisch recidiverend multifocaal osteomyelitis (CRMO). De muizen dragen een mutatie in het Pstpip2 dat aanleiding geeft tot osteomyelitis vroeg in hun leven.

Onderzoekers toonden aan dat het veranderen van de samenstelling van de voeding van de dieren leidde tot aanzienlijke toename en afname van bepaalde darmbacteriën. Betrokken bacteriën waren o.a. Prevotella, die een rol spelen bij het ​​veroorzaken van osteomyelitis, artritis, periodontale ziekte en andere inflammatoire aandoeningen bij mensen.

Een dieet dat intestinale Prevotella groei beperkt, beschermt ook de mutante muizen tegen het ontwikkelen van osteomyelitis. Hetzelfde dieet werd geassocieerd met een verminderde productie van de immune molecule interleukine-1 beta; (IL-1 bèta) die ontsteking bevordert. Een vroegere studie van het Kanneganti laboratorium toonde aan dat IL-1 beta osteomyelitis bevorderde bij de mutante muizen. In deze studie rapporteerden de onderzoekers dat veranderingen in het dieet de vorming bevorderde van IL-1 beta in immune cellen genaamd neutrofielen.

Om de verbinding tussen het intestinaal microbioom en osteomyelitis te bevestigen behandelden de onderzoekers muizen, die waren gevoed met een ziekte bevorderend dieet, met een cocktail van breed-spectrum antibiotica. De behandeling werd gevolgd door een daling van Prevotella en intestinale niveaus van IL-1 bèta. Daarnaast ontwikkelden minder muizen osteomyelitis.

In een reeks probiotische experimenten hebben de onderzoekers aangetoond dat transplanteren van het intestinaal microbioom van gezonde muizen naar de mutante het risico op osteomyelitis verlaagde. Probiotica zijn bacteriën en andere micro-organismen met een bewezen voordeel voor de gezondheid. "De resultaten suggereren dat probiotica een meer gerichte methode voor het onderdrukken van de productie van IL-1 beta en bescherming tegen de auto-inflammatoire ziekten kunnen zijn,” zegt hoofdauteur John Lukens, Ph.D., een St. Jude postdoc.

Het onderzoek gaf ook belangrijke details over IL-1 beta productie en de neutrofielen die de eerste verdedigingslijn zijn van het lichaam. De onderzoekers identificeerden de twee enzymen die de immune molecule van zijn inactieve vorm kunnen omzetten in pro-inflammatoire IL-1 beta. De enzymen zijn caspasen 1 en 8. Het verwijderen van beide enzymen leidde tot een drastische daling van de IL-1-beta bij de gevoelige muizen en beschermde de dieren tegen osteomyelitis.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats