Diversiteit van darmbacteriën in verband gebracht met een gunstige verhouding van oestrogeen metabolieten


Dit toont een lager risico op borstkanker aan bij postmenopauzale vrouwen

Washington, DC - Postmenopauzale vrouwen met verschillende soorten darmbacteriën vertonen een gunstiger verhouding tussen oestrogeen metabolieten, die in verband wordt gebracht met een verlaagd risico op borstkanker in vergelijking met vrouwen met minder microbiële variatie, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinologie en Metabolisme ( JCEM ).

Sinds de jaren ‘70, is het bekend dat naast de ondersteuning van de spijsvertering, de darmbacteriën die deel uitmaken van de darmflora ook invloed uitoefenen op hoe het lichaam van vrouwen oestrogeen, het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon, verwerkt. De bacteriekolonies bepalen of oestrogeen en de fragmenten die achtergelaten worden nadat het hormoon verwerkt is, verder circuleren door het lichaam of worden uitgestoten via de urine en ontlasting. Eerdere studies hebben aangetoond dat de niveaus van oestrogenen en oestrogeen metabolieten die circuleren in het lichaam verband houden met het risico op borstkanker na de menopauze.

"Bij vrouwen die meer verschillende darmbacteriën hebben, worden hogere niveaus van oestrogeen fragmenten achtergelaten, nadat het lichaam het hormoon gemetaboliseerd had, in vergelijking met vrouwen met minder diverse darmbacteriën," aldus een van de auteurs van de studie, James Goedert, MD, van het National Cancer Institute (NCI) van het National Institutes of Health in Bethesda, MD. "Dit patroon suggereert dat deze vrouwen een lager risico op het ontwikkelen van borstkanker kunnen hebben."

Als onderdeel van de cross-sectionele studie, hebben onderzoekers faecesstalen en urine monsters van 60 postmenopauzale vrouwen geanalyseerd die deelnamen aan Kaiser Permanente in Colorado. De vrouwen waren tussen de leeftijd van 55 en 69 jaar en alle deelnemers hadden in de afgelopen zes tot acht weken een normaal mammogram. De monsters werden geanalyseerd op bacteriële diversiteit en de verhouding van oestrogeen fragmenten ten opzicht van oestrogeen, een voorspeller van het risico op borstkanker.

"Onze bevindingen tonen een relatie aan tussen de diversiteit van de darmbacteriën, die theoretisch kan worden gewijzigd met veranderingen in dieet of bepaalde medicijnen, en het toekomstige risico op het ontwikkelen van borstkanker," aldus Goedert." De bevindingen van deze proof-of-principle studie moeten worden gerepliceerd voor grotere groepen vrouwen. Maar aangezien de darmflora de manier waarop het lichaam oestrogenen aanmaakt, kan veranderen, hebben we goede hoop dat dit op een dag een goede mogelijkheid biedt voor de preventie van borstkanker. "

Vertaling: Mia Molenaar


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats