Uit nieuw onderzoek blijkt dat suiker goede HDL-cholesterol 'doodt'


Wetenschappers aan de Universiteit van Warwick hebben ontdekt dat 'goede' cholesterol 'slecht' reageert op één van suiker afgeleide substantie.

Van methylglyoxaal - MG werd gevonden dat het de 'goede' HDL-cholesterol, dat een teveel aan slechte cholesterol uit het lichaam verwijdert, beschadigt.

Lage niveaus van HDL, High Density Lipoproteïne, zijn nauw verbonden met hart- en vaatziekten en met verhoogde niveaus van MG bij ouderen en mensen met diabetes of nierproblemen.

Het onderzoek werd gefinancierd door de British Heart Foundation (BHF) en gepubliceerd in Nutrition and Diabetes. De onderzoekers ontdekten dat MG HDL destabiliseert waardoor het zijn eigenschappen van bescherming tegen hart- en vaatziekten verliest.

HDL beschadigd door MG verlaat snel het bloed, waardoor het gehalte verlaagt of in het plasma blijft en zo zijn heilzame werking verliest.

Hoofdonderzoeker Dr Naila Rabbani, van de Warwick Medical School, zegt dat: "MG schade aan HDL is een nieuwe en waarschijnlijk belangrijke oorzaak van het lage en disfunctionele HDL en is verantwoordelijk voor een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten met 10%".

Er zijn geen medicijnen die lage niveaus van HDL kunnen herstellen, maar de Warwick onderzoekers stellen dat het ontdekken van hoe MG schade toebrengt aan HDL nieuwe potentiële strategieën heeft gegeven voor het verminderen van MG niveaus.

"Door te begrijpen hoe MG schade kan toebrengen aan HDL kunnen we nu de ontwikkeling van geneesmiddelen richten op de concentratie van MG in het bloed, maar geneesmiddelen alleen kunnen niet helpen.

"We kunnen nu nieuwe voedingssupplementen ontwikkelen die MG verlagen door verhoging van de hoeveelheid van het eiwit glyoxalase 1 of Glo 1, dat MG omzet in onschadelijke stoffen.

"Dit betekent dat we in de toekomst over zowel nieuwe geneesmiddelen als nieuwe voedingsmiddelen zullen beschikken die kunnen helpen bij het voorkomen en corrigeren van laag HDL, door de controle van MG."

De potentieel schadelijke stof MG wordt gevormd uit glucose. Het is 40.000 keer reactiever dan glucose en beschadigt arginine residu (aminozuur) in HDL op een functioneel belangrijke plaats waardoor het instabiel wordt.

Glo1 zet MG om in onschadelijke stoffen en beschermt ons. MG niveaus worden doorgaans laag gehouden in het lichaam om een goede gezondheid te behouden, maar ze verhogen langzaam met veroudering daar Glo1 langzaam uitgeput geraakt en slechts langzaam vervangen wordt.

Dr Rabbani zegt: ".. We noemen abnormaal hoge niveaus van MG 'dicarbonyle stress'. Dit gebeurt bij sommige ziekten - in het bijzonder bij diabetes, nierdialyse, hart- en vaatziekten en obesitas We hebben voldoende Glo1 om MG laag te houden en onze goede gezondheid te bewaren."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats