Blootstelling aan vervanger van BPA veroorzaakt hyperactiviteit en hersenveranderingen bij vissen


CHICAGO, IL. - Een chemische stof die in veel "BPA vrije" consumentenproducten gevonden wordt, bekend als bisphenol S (BPS), is net zo effectief als bisphenol A (BPA) in het veranderen van hersenontwikkeling en veroorzaken van hyperactief gedrag, volgens een onderzoek op dieren. De uitkomst zal zondag gepresenteerd worden tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van de Internatiol Society of Endocrinology en de Endocrine Society: ICE/ENDO 2014 in Chicago.

BPA wordt in verband gebracht met een uiteenlopende reeks hormoonafwijkingen, zoals obesitas, kanker, en, recentelijk, hyperactiviteit bij kinderen, wiens moeder werd blootgesteld aan een hoge hoeveelheid van deze substantie gedurende het tweede kwartaal van de zwangerschap. Tijdens dit onderzoek bij vissen is nu ontdekt dat blootstelling aan BPS, een mengsel van bisphenol, leidde tot hyperactieve nakomelingen, hetzelfde als bij BPA.

"BPS, aangeduid als het veilige alternatief voor BPA, zou net zo gevaarlijk kunnen zijn voor hersenen in ontwikkeling," zei senior wetenschapper dr. Deborah Kurrasch van Canada's universiteit van Calgary. "De samenleving dient verhoogde druk uit te oefenen op beleidsmakers om alle bisphenol mengsels te verwijderen uit de productie processen."

De studie onderzocht de effecten van BPA en BPS op de hersenontwikkeling van zebravissen. De vissen zijn vergelijkbaar met de ontwikkeling van mensen, maar de embryo groeit uitwendig, waardoor de onderzoekers in staat waren om de ontwikkeling van de nakomelingen te kunnen bekijken.

Promovendus Cassandra Kinch van het laboratorium van Kurrasch, stelde, gedurende een periode gelijk aan het tweede kwartaal, zebravissen-embryo's bloot aan precies dezelfde BPA concentratie die gevonden werd in de grootste lokale watervoorziening, de Oldman rivier in Alberta, Canada. Deze concentratie werd aangepast aan een lage BPA dosering voor de embryo's. Door een paar 5 dagen oude embryo's te labelen met moleculaire markers, controleerde ze de ontwikkeling van de hypothalamus, een invloedrijk gebied in de hersenen dat de hormoondosering regelt van vissen en mensen. Ze telde het aantal neuronen, of zenuwcellen, in dat gebied van de hersenen en vergeleek dat met het aantal neuronen van vis embryo's zonder blootstelling aan BPA.

Tijdens het hoogtepunt van de neuronale geboorte steeg het aantal neuronen in de aan BPA blootgestelde vissen met 170 procent vergeleken met de niet aan BPA blootgestelde vissen, stelde Kurrasch. In vergelijkbare experimenten met BPS, steeg het aantal neuronen bij de blootgestelde vissen met 240 procent. Deze uitkomsten, legde ze uit, suggereren dat BPA en BPS kunnen leiden tot veranderde hersenconnecties en zouden de hyperactiviteit kunnen verklaren die ze tijdens een ander experiment observeerden. Om precies te zijn, het onderzoeksteam gebruikte bewegingsmeldings software om gedragsveranderingen bij jonge visjes te evalueren en ontdekten dat zowel aan BPA als BPS blootgestelde vissen tijdens hun hersenontwikkeling, de vissen hyperactief waren, in tegenstelling tot de niet blootgestelde vis.

Onderzoekers dachten dat BPA schadelijke gevolgen heeft door het vrouwelijke hormoon oestrogeen na te bootsen. Echter, het Kurrasch laboratorium ontdekte een andere mogelijke oorzaak. Ze stelden een andere groep zebravissen bloot aan BPA, plus verschillende medicijnen die elk een specifiek hormoonsignaal blokkeren. In plaats van de oestrogeenafgifte te beïnvloeden, zoals eerder verondersteld werd, bleek BPA de neuronale geboorte te stimuleren door het mannelijke hormoon testosteron na te bootsen, daarmee aromatase B stimulerend, een hersen-specifieke proteïne, kortgeleden beschreven als controleur van de geboorte van neuronen en een belangrijk enzym voor oestrogeen synthese (productie), volgens Kurrasch.

"Deze informatie verschaft een hele nieuwe richting voor de wetenschap om de recentelijke stijging van hormoonafwijkingen te onderzoeken," zegt ze.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats