Nieuws




Bisphenol A (BPA) blootstelling, op zeer laag niveau kan de ontwikkeling van organen ernstig beïnvloeden


Bisphenol A (BPA) is een chemische stof die wordt gebruikt bij een breed scala van consumentenproducten, zoals harsen voor voedsel in blik en blikjes drank, thermisch papier van ontvangstbewijzen en tandheelkundige composieten. BPA vertoont hormoon-achtige eigenschappen, en blootstelling aan BPA kan bij foetussen, zuigelingen, kinderen en volwassenen tot talrijke afwijkingen waaronder kanker, immuun-, hersen-,gedrags problemen bij knaagdieren veroorzaken.



 

Onderzoekers bij de Universiteit van Missouri hebben vastgesteld dat dagelijkse blootstelling aan zeer lage concentraties van BPA ook foetale afwijkingen kunnen veroorzaken bij zwangere primaten.

"BPA is een hormoonverstorende chemische stof waarvan is aangetoond dat het signalerende mechanismen kan veranderen incl. oestrogeen, androgeen-en schildklierhormonen," zei Frederick vom Saal, Curators hoogleraar Biologische Wetenschappen aan de Universiteit van Kunsten en Wetenschappen bij MU. "Eerdere studies bij knaagdieren hebben aangetoond dat blootstelling aan zeer lage dosissen BPA de foetale ontwikkeling aanzienlijk kan veranderen. Onze studie is een van de eerste die aantoont dat dit ook bij primaten gebeurt. "





Hoewel BPA wordt beschouwd als een giftige chemische stof in andere landen zoals Canada, zijn de USA traag om de kwestie aan te pakken, zei vom Saal. Tot nu toe zijn de meeste studies met BPA uitgevoerd bij laboratorium muizen en ratten, en roepen toonaangevende Amerikaanse regelgevende instanties op tot verdere studies bij primaten. Met informatie van de National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), een onderzoeksinstituut van de National Institutes of Health financiering, bestudeerden vom Saal en zijn collega's de chemische stof in het bloed bij zwangere vrouwelijke rhesusapen en hun foetussen, die als zeer vergelijkbaar met humane foetussen worden beschouwd.

Na het verzamelen van weefselmonsters, analyseerden andere onderzoekers de weefsels om te bepalen of BPA blootstelling schadelijk kan zijn voor de foetus. Onderzoekers vonden bewijs in borstklieren, eierstokken, hersenen, baarmoeder, longen en hart weefsels in een aan BPA blootgestelde foetus en vergeleken de negatieve effecten met foetussen die niet blootgesteld waren aan BPA. De afwijkingen werden veroorzaakt door niveaus van BPA in de aap foetussen en die zeer vergelijkbaar waren met niveaus in eerdere studies van BPA in menselijke foetussen.


 

”De blootstelling van een zeer laag niveau aan BPA bij resusapen een keer per dag is veel minder dan de niveaus BPA waaraan mensen elke dag worden blootgesteld, zei vom Saal. "Onze bevindingen suggereren dat de traditionele toxicologische studie de werkelijke blootstelling van BPA bij de mens onderschat en tonen aan, dat biologisch actieve BPA van de moeder naar de foetus gaat. Bovendien, onze nieuwste studie toont aan dat BPA schade aanbrengt bij de ontwikkeling van aap foetussen, en dit is van groot belang voor de menselijke foetussen. "

Vertaling: Angelique Broers



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats