Moedermelk kan beschermen tegen dodelijke maag- en darminfectie


Groeifactor aangetroffen in moedermelk kan beschermen tegen dodelijke intestinale stoornis van pasgeborenen.

Premature baby's hebben een verhoogd risico op een potentieel dodelijke ziekte van het maagdarmstelsel genoemd necrotiserende enterocolitis, of NEC. Studies uitgevoerd door onderzoekers van het Children's Hospital Los Angeles laten zien dat een eiwit genaamd neureguline-4 (NRG4)- aanwezig in de moedermelk - kan beschermen tegen de intestinale verwoesting aangericht door NEC. De resultaten werden online gepubliceerd op 9 september voorafgaand aan de gedrukte editie van het American Journal of Pathology.

Dertig procent van de baby's met NEC sterven aan de ziekte, en zelfs de overlevenden kunnen levenslange gevolgen hebben die kunnen bestaan ​​uit het verwijderen van een deel van de darm en afhankelijkheid van intraveneuze voeding. Flessenvoeding is een bekende risicofactor voor de ziekte.

"Ons onderzoek toont aan dat zonder het NRG4 eiwit dat voorkomt in moedermelk, een normaal beschermingsmechanisme voor de onrijpe darmen afwezig kan zijn,” zegt Mark R. Frey, PhD, hoofdonderzoeker van de studie van The Saban Research Institute van het Children's Hospital in Los Angeles. "Als een baby op flessenmelk geconfronteerd wordt met een NEC trigger zoals darminfectie of letsel kan dat een verhoogd risico zijn op een levensbedreigende aandoening."

De onderzoekers voerden een reeks onderzoeken uit met knaagdieren, evenals in vitro analyse en onderzoek van menselijke moedermelk en darmweefsel van pasgeborenen. Met flessenmelk gevoede ratten ontwikkelden een aandoening vergelijkbaar met NEC, maar degenen die NRG4 bijkregen waren beschermd tegen schade aan de ingewanden net als gekweekte darmcellen geënt met bacteriën met stammen die NEC bij de mens kunnen veroorzaken. Deze experimenten suggereren dat NRG4 zich specifiek bindt met een receptor, ErbB4, om zo inflammatoire darmschade te blokkeren. NRG4 was aanwezig in de moedermelk monsters, maar niet in flessenmelk.

Menselijke NEC wordt gekenmerkt door een verlies van gespecialiseerde darmcellen, genaamd Paneth cellen. Gelegen in de gehele dunne darm, beschermen deze cellen het orgaan tegen microbiële beschadiging. De Paneth cellen steunen intestinale stamcellen die nodig zijn voor continue vernieuwing van de darmwand. In een muismodel met NEC toonden de onderzoekers aan dat NRG4 het verlies van Paneth cellen voorkomt.

"We vonden een beschermend eiwit in de moedermelk, met zijn receptor in de darm," zegt Frey, assistent-professor van de afdeling Pediatrics and Biochemistry & Molecular Biology aan de Keck School of Medicine van de University of Southern California. "Gezien het feit dat NEC een belangrijk klinisch probleem is zonder effectieve behandeling, zijn we van plan om NRG4 te evalueren als therapeutische mogelijkheid bij deze ziekte."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats