Vetrijke voeding en obesitas tijdens de zwangerschap schaadt de stamcellen in de foetus


Wetenschappers van het OHSU Doernbecher Children's Hospital onthullen dat een vetrijk dieet en obesitas tijdens de zwangerschap bloedvorming in gevaar brengen, of hematopoic, stamcelsysteem in de foetale lever verantwoordelijk voor het creëren en onderhouden van een levenslange bloedvorming en de werking van het immuunsysteem.

De levenslange druk van een westerse voeding op het hart en de bloedsomloop is al lang bekend. Echter, voorafgaand aan deze studie, had niemand onderzocht of de ontwikkeling van bloedstamcellen op vergelijkbare wijze kwetsbaar was voor prenatale vetrijke voeding en/of maternale obesitas. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Metabolism.

"Onze resultaten bieden een model om te testen of de effecten van een vetrijk dieet en obesitas kunnen worden hersteld door middel van een aangepaste voeding, een belangrijke vraag bij de extrapolatie van deze gegevens op de menselijke bevolking," zegt Daniel L. Marks, MD, Ph.D. , co-onderzoeker en hoogleraar pediatrische endocrinologie in de OHSU School of Medicine en Papé Familie Pediatric Research Institute in OHSU Doernbecher Children's Hospital.

Enkele jaren geleden ontwikkelden Marks en collega's een muismodel dat een dieet met veel vet en suiker, gebruikt door veel jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd, nabootst. Hun verder onderzoek toonde aan dat maternale overvoeding bij muizen significant resulteerde in een kleinere foetale lever.

Gewapend met deze informatie ging Marks een partnerschap aan met een andere stamcellenexpert, Peter Kurre, MD, co-onderzoeker van de huidige studie en professor in de pediatrische oncologie in de OHSU School of Medicine en de Papé Familie Pediatric Research Institute in OHSU Doernbecher Children's Hospital.

Samen ontdekten ze dat de complexe veranderingen die optreden als gevolg van een maternaal vetrijk dieet en obesitas de groei en uitbreiding van bloedstamcellen in de foetale lever aanzienlijk beperken, wat uiteindelijk de ontwikkeling van het immuunsysteem compromiteert.

"In het licht van de uitbreiding van een westerse levensstijl met vetrijk dieet en de bijbehorende obesitas epidemie, wijst deze studie op de noodzaak om beter inzicht te krijgen in de tot nu toe niet gekende gevoeligheid van het stam- en progenitor celsysteem," zei Kurre. "Deze bevindingen kunnen een brede context bieden in de stijging van immuunziekte en allergische dispositie bij kinderen."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats