Gebruik van antidepressiva tijdens zwangerschap kan jeugd obesitas en diabetes veroorzaken


SSRI's tijdens de zwangerschap hebben verhoogde vetophoping en ontstekingen tot gevolg

Vrouwen die antidepressiva gebruiken tijdens de zwangerschap zouden zonder het te weten hun kinderen ontvankelijk maken voor diabetes type 2 en obesitas, volgens nieuw onderzoek van McMaster University.

De studie ontdekte een onderlinge samenhang tussen het gebruik van het medicijn fluoxetine tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op obesitas en diabetes bij kinderen.

Op dit moment wordt aan 20 procent van de vrouwen in de Verenigde Staten en ca. 7 procent van de Canadese vrouwen een antidepressivum voorgeschreven tijdens de zwangerschap.

"Er is een stijging van obesitas en diabetes type 2 bij kinderen en er is discussie over dat dit gerelateerd is aan levensstijl, het aanbod van calorierijk voedsel en verminderde lichaamsbeweging. Maar onze studie toont aan dat het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap ook een bevorderende factor zou kunnen zijn voor de obesitas en diabetes epidemie," zegt wetenschappelijk hoofdmedewerker Alison Holloway, hoogleraar verloskunde en gynaecologie van McMaster University.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat zwangere vrouwen extra ontvankelijk zijn voor depressie en men schat dat één op de vijf zwangere vrouwen symptomen hebben van zwangerschapsdepressie.

"Terwijl bekend is dat deze medicijnen het risico verhogen op obesitas bij volwassenen, is het niet bekend of het gebruik van antidepressiva door vrouwen tijdens de zwangerschap het risico verhoogt op metabolische verstoringen bij hun kinderen," zegt Holloway, eraan toevoegend dat het doel van hun project was om vast te stellen of inname van een algemeen gebruikt antidepressivum tijdens de zwangerschap verband hield met de ontwikkeling van een vette lever, een algemeen bekend gegeven bij obesitas bij het nageslacht.

"We hebben voor 't eerst in een dierenmodel gedemonstreerd dat het gebruik tijdens de zwangerschap van bepaalde antidepressiva, genaamd selectieve serotonine-heropnameremmers, oftewel SSRI's, een toename van vetophoping en ontstekingen in de lever veroorzaakt bij het volwassen nageslacht, nieuwe redenen tot bezorgdheid over de metabolische complicaties op lange termijn bij kinderen van vrouwen die SSRI antidepressiva gebruiken tijdens de zwangerschap," zegt filosofie student Nicole De Long, die het onderzoek presenteerde op 22 juni tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van de internationale vereniging van Endocrinology en de Endocrine Society.

Hun studie adviseert niet dat vrouwen inname van antidepressiva tijdens de zwangerschap zouden moeten vermijden, alleen dat er risico's verbonden zouden kunnen worden aan antidepressiva die niet eerder zijn vastgesteld, zegt Holloway.

"Het voordeel van het onderzoek is dat het zou kunnen helpen bij het in kaart brengen van een hoog-risicovolle groep kinderen die specifiek ingrijpen nodig zouden kunnen hebben om obesitas en diabetes type 2 op latere leeftijd te voorkomen," zegt ze.

De volgende stap in hun onderzoek zal zijn om erachter te komen hoe het mechanisme werkt waardoor deze medicijnen zo'n risico vormen. "Als we erachter komen hoe het antidepressivum voor nadelige metabolische gevolgen zorgt bij het nageslacht, dan kunnen we therapeutische strategieën ontwikkelen om schade te voorkomen, en tegelijkertijd de vrouwen behandelen die deze medicijnen nodig hebben, maar de potentiële schade voor het nageslacht verminderen."

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats