Resistentie tegen antibiotica is een reactie van de darm


Wetenschappers van het Institute of Food Research en de Universiteit van East Anglia hebben ontdekt hoe bepaalde darmbacteriën zichzelf en anderen kunnen beschermen in de darm tegen antibiotica.

De bacteriën produceren verbindingen, cefalosporinases genaamd, die bepaalde antibiotica inactiveren en vernietigen zoals penicilline derivaten en cefalosporinen, om zichzelf te beschermen en andere nuttige bacteriën die in de buurt zijn. Zij kunnen echter ook schadelijke bacteriën, zoals Salmonella bescherming tegen deze antibiotica geven.

De darm is de thuisbasis van honderden miljarden bacteriën, die een belangrijke rol spelen in het behoud van onze gezondheid. Maar een bijwerking van antibiotica is dat deze ook sommige van onze gunstige darmbacteriën doden, waardoor schadelijke bacteriën vaste voet te krijgen en een infectie veroorzaken. Gevoeligheid voor antibiotica is niet gelijk in de honderden soorten die onze darmen koloniseren, en enkele van de meest voorkomende bacteriën, de Bacteroides, behoren tot de meest resistente.

Door het scannen van het genoom van bacteriestammen van Bacteroides, die in de darm leven, hebben de onderzoekers genen gevonden die het enzym cephalospoprinase produceren, die specifiek bepaalde antibiotica vernietigt. Tevens bleken de cefalosporinases buiten bacteriële cellen te zijn gezet en aan het oppervlak als speciale pakketten geketend, die buitenmembraan vesicles genoemd worden, (OMV's).

Bacteriën gebruiken OMV verbindingen, geproduceerd binnenin bacteriecellen in de buitenwereld te delen. Tussen deze verpakte verbindingen bevinden zich cefalosporinases die andere bacteriën kunnen helpen beschermen tegen antibiotica zoals ampicilline die zich in dezelfde omgeving bevindt. Dit werd aangetoond door het toevoegen van de cephalosporinase door OMV te kweken die de ampicilline-gevoelige darmbacteriën, Bifidobacterium breve, die hen effectief beschermde tegen hoge concentraties van antibiotica. Een soortgelijke test toonde aan dat Salmonella bacteriën ook beschermd werden.

De onderzoekers van IFR, die strategisch gefinancierd worden door de Biologie en Biotechnologie Sciences Research Council, willen nu zien of de bescherming tegen antibiotica van darmbacteriën OMV optreedt in de darm zelf. Als dat zo is, zou dit gevolgen hebben voor de manier waarop we gebruik maken van antibiotica. Het zal ook ons begrip verbeteren t.o.v. het groeiende probleem van antibiotica-resistente bacteriën.

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats