Het nemen van antibiotica tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een zwaarlijvig kind


Ook keizersnede is een riscico op obesitas.

Uit een studie net uitgebracht door Columbia University's Mailman School of Public Health blijkt dat kinderen die werden blootgesteld aan antibiotica in het tweede of derde trimester van de zwangerschap een hoger risico hadden op overgewicht op de leeftijd van 7 jaar.

Het onderzoek toonde ook aan dat keizersnede eveneens een hoger risico gaf op obesitas bij kinderen. De bevindingen van de studie zijn online gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

Hoewel eerdere studies hebben aangetoond dat antibiotica, vroeg in het leven toegediend, geassocieerd is met een verhoogd risico op obesitas bij kinderen, is dit de eerste studie die specifieert dat het risico groter is bij toediening van antibiotica in de tweede of derde trimester van de zwangerschap. Antibiotica beïnvloeden de microben bij de moeder en kan de foetale circulatie binnendringen via de placenta.

Onderzoekers beginnen te begrijpen dat de bacteriën in onze dikke darm een belangrijke rol spelen in het behoud van onze gezondheid en onevenwichtigheden in de bacteriën een verscheidenheid van ziekten kan veroorzaken. Verstoringen in de normale overdracht van bacteriën van de moeder naar het kind zijn een gevaar voor de gezondheid met o.a. obesitas tot gevolg.

De studie is gebaseerd op gegevens van gezonde, niet rokende, zwangere vrouwen die werden geselecteerd in de prenatale klinieken in New York-Presbyterian Hospital en Harlem Hospital Center tussen 1998 en 2006 voor de Northern Manhattan Mothers and Children Study. Van de 727 moeders die deelnamen aan de studie werden 436 moeders en hun kinderen gevolgd tot de kinderen 7 jaar werden.

Van deze 436 kinderen had 16 procent van de moeders antibiotica gebruikt in de tweede of derde trimester van de zwangerschap. Dit werk maakt deel uit van de Columbia Center for Children's Environmental Health Efforts in de zoektocht naar de wijze van promoten van een gezond groei- en ontwikkelingsprogramma voor de kindertijd en adolescentie.

De kinderen die waren worden blootgesteld geweest aan antibiotica hadden 84 procent meer risico op obesitas.

"Onze bevindingen over prenatale antibiotica en het risico voor de nakomelingen op obesitas zijn nieuw, en verdienen verder onderzoek", zegt Noel Mueller, PhD, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Columbia Mailman School of Public Health en het Institute of Human Nutrition.

"Als deze bevindingen worden bevestigd zijn ze een serieuze waarschuwing voor ingrepen in de vroegste stadia van ontwikkeling die de groeitrajecten in de kindertijd kunnen beïnvloeden. Onze bevindingen willen het gebruik van antibiotica, als ze medisch noodzakelijk zijn, niet ontmoedigen, maar het is belangrijk te erkennen dat antibiotica momenteel te vlug wordt voorgeschreven."


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats