Als je een antibioticum wilt, bezoek dan je dokter later op de dag


Onderzoekers vonden dat je later op de dag meer kans hebt om door een arts antibiotica voor luchtweginfecties voorgeschreven te krijgen.

Boston, MA - Artsen maken elke dag veel beslissingen inzake patiëntenzorg, en de toenemende vraag naar deze besluiten kunnen er voor zorgen dat er later op de dag ongeschikte keuzes gemaakt worden. In de primaire gezondheidszorg schrijven artsen vaak onnodig antibiotica voor bij acute respiratoire infecties (ARI). Volgens onderzoekers van de Brigham and Women’s Hospital (BWH) in Boston bleek dat doktoren zichzelf gedurende hun ochtend en middag clinic sessies uitputten en dat daardoor het aantal antibiotica recepten vermeerderde. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in JAMA Internal Medicine op 6 oktober 2014.

”De kliniek is zeer veeleisend en artsen raken afgesleten in de loop van hun kliniek sessies,” aldus Jeffrey A. Linder, MD, MPH, een arts en onderzoeker van de afdeling Huisartsgeneeskunde en Eerstelijns Geneeskunde van het BWH en hoofdauteur van deze studie. ”In onze studie hielden we rekening met de patiënten, de diagnose en zelfs de individuele arts maar toch zagen we bij de artsen dat ze later op de dag sneller genegen waren om antibiotica voor te schrijven.

De onderzoekers keken naar facturering en gegevens van elektronische medische dossiers (EMD) van patiënten bezoeken aan 23 verschillende huisartsenpraktijken gedurende 17 maanden. Vervolgens identificeerden ze bezoek diagnoses met behulp van facturering codes, met behulp van EHR’s, geïdentificeerde bezoektijden, antibioticarecepten en chronische ziekten. Ze analyseerden meer dan 21-duizend ARI bezoeken van volwassenen, die gedurende twee vier-uur durende sessies plaatsvonden, van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. De onderzoekers vonden dat de recepten voor antibiotica stegen naarmate de dag vorderde.

”Dit komt overeen met ongeveer 5 procent meer patiënten die aan het einde van een kliniek sessie antibiotica voorgeschreven kregen ten opzichte van eerder op de dag,” legde Linder uit. ”Remedies voor dit probleem kunnen o.a. zijn: verschillende schema’s, kortere sessies, meer pauzes of misschien zelfs snacks.”

De onderzoekers constateerden dat er in de toekomst studies nodig zijn om de bronnen van het probleem te verduidelijken en om overeenkomstige oplossingen te testen.

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats