Antibiotica in het begin van het leven kan de immuniteit op lange termijn veranderen


Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Brits-Columbia blijkt dat antibiotica behandelingen die vroeg in het leven gegeven worden, de vatbaarheid voor bepaalde ziekten op latere leeftijd kunnen verhogen.

De meeste bacteriën die in de darm leven, spelen een positieve rol bij het bevorderen van een gezond immuunsysteem, maar antibiotica maken vaak geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. De vandaag gepubliceerde studie in het Journal of Allergy and Clinical Immunology helpt wetenschappers om te begrijpen hoe verschillende antibiotica de goede bacteriën beïnvloeden.

"Dit is de eerste stap om te begrijpen welke bacteriën absoluut noodzakelijk zijn om een gezond immuunsysteem later in het leven te ontwikkelen", zegt Kelly McNagny, Professor van de afdeling Medische Genetica die het onderzoek leidde, samen met UBC microbioloog Brett Finlay.

De onderzoekers testten de effecten van twee antibiotica, vancomycine en streptomycine, op pasgeboren muizen. Zij stelden vast dat streptomycine de gevoeligheid voor een ziekte die bekend staat als overgevoeligheid pneumonitis later in het leven verhoogde, maar dat vancomycine geen effect had.

Het verschil tussen de lange termijn effecten van de beide soorten antibiotica kan worden toegeschreven aan de manier waarop ze het bacteriële ecosysteem in de darm veranderen. Overgevoeligheid pneumonitis is een allergische ziekte die voorkomt bij mensen met beroepen in bijvoorbeeld de landbouw, het maken van worst, en het schoonmaken van warmwaterbaden.

De onderzoekers benadrukken dat kinderen met antibiotica moeten worden behandeld als dat nodig is, maar ze hopen dat de onderzoeksresultaten zullen helpen om te achterhalen welke bacteriën ons minder vatbaar maken voor ziekte. Dit zou de mogelijkheid kunnen bieden om het aantal nuttig bacteriën te gaan verhogen door het gebruik van probiotica.

"Probiotica kunnen de volgende grote trend in het ouderschap worden, omdat je als je eenmaal weet welke bacterie ziekte kan voorkomen, je ervoor kunt zorgen dat kinderen die bacterie geënt zullen krijgen," zegt McNagny.

###
Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door het Canadian Institutes of Health Research en AllerGen NCE, een nationaal onderzoeksnetwerk gefinancierd door Industry Canada via de netwerken van het Centres of Excellence (NCE) Programma.

Vertaling: Mia Molenaar



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats