Ontbijt verhoogt de stof in de hersenen die betrokken is bij het reguleren van de voedselinname en het verlangen ernaar


Degenen die geen ontbijt nemen hebben lagere dopamine niveaus, wat kan leiden tot teveel eten en uiteindelijke gewichtstoename.

COLUMBIA, Mo - Volgens Centers for Disease Control en Prevention (CDC), slaan veel tieners hun ontbijt over, waardoor de kans op te veel eten uiteindelijk leidt tot gewichtstoename. Statistieken tonen aan dat het aantal jongeren die worstelen met overgewicht, met hoger risico voor chronische gezondheidsproblemen als gevolg, verviervoudigd is in de afgelopen drie decennia. Nu hebben MU onderzoekers ontdekt dat een ontbijt, vooral als het rijk is aan eiwitten, het niveau verhoogt van een stof in de hersenen die geassocieerd is met gevoelens van beloning waardoor het verlangen naar voedsel en te veel eten later op de dag kan verminderen. Het begrijpen van de chemische werking van onze hersenen en zijn rol bij eetbuien kan leiden tot verbeteringen in de preventie van obesitas en de behandeling ervan.

"Ons onderzoek toont aan dat mensen een dramatische daling ervaren van het verlangen naar zoete voedingsmiddelen als ze ontbijten," zei Heather Leidy, een assistent-professor in de voeding en inspanningsfysiologie. “Ontbijt met een hoog proteďnegehalte vermindert ook het verlangen naar hartige of vetrijke voeding. Het overslaan van een ontbijt echter doet deze verlangens stijgen gedurende de dag."

Leidy bestudeerde de effecten van verschillende ontbijten op de niveaus van dopamine, een stof in de hersenen die betrokken is bij het matigen van impulsen en beloning, waaronder het verlangen naar voedsel. Dopamine niveaus werden bepaald door het meten van homovanillinezuur (HVA), de belangrijkste metaboliet van dopamine. Eten initieert een afgifte van dopamine dat de gevoelens van beloning door voedsel stimuleert. De beloning is een belangrijk onderdeel van het eten omdat het helpt de voedselinname te reguleren, zei Leidy.

"Dopamine niveaus zijn lager bij personen met overgewicht of obesitas, wat betekent dat het meer stimulatie - of voedsel - vraagt om de gevoelens van beloning uit te lokken; gelijkaardige reacties vond men bij degenen die het ontbijt overslaan," zegt Leidy. "Om de tendensen tegen te veel te eten en de daaruit voortvloeiende gewichtstoename te voorkomen, hebben we geprobeerd om het voedingsgedrag dat de gevoelens van beloning biedt, te identificeren. Ontbijten, in het bijzonder een ontbijt rijk aan eiwitten, lijkt dat te doen."

Deelnemers aan de studie waren jonge vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 19; maar Leidy zegt dat de bevindingen kunnen worden gegeneraliseerd voor een grotere populatie van volwassenen.

"In de VS zijn meer en meer mensen die het ontbijt overslaan, wat wordt geassocieerd met onbedwingbare trek voor voedsel, teveel eten en obesitas", zegt Leidy. "Vroeger nam bijna iedereen van de Amerikaanse volwassenen, kinderen en tieners ontbijt, maar in de afgelopen 50 jaar hebben we een daling gezien met een toename van obesitas als gevolg.”

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats