Darmbacteriën bevorderen obesitas bij muizen


Een soort van darmbacteriën genaamd Clostridium ramosum, in combinatie met een vet dieet, kan leiden tot gewichtstoename bij dieren. Het werk is deze week gepubliceerd in mBio®, het online open-access tijdschrift van de American Society for Microbiology.

Een onderzoeksteam van het Duitse Instituut voor Humane Voeding in Potsdam-Rehbruecke in Nuthetal heeft waargenomen dat muizen met menselijke darmbacteriën waaronder C. ramosum aankomen bij toediening van een vetrijk dieet. Muizen zonder C. ramosum waren minder zwaarlijvig, zelfs bij het consumeren van een vetrijk dieet, en muizen met C. ramosum en een vetarm dieet bleven ook mager.

Eerdere studies hebben C. ramosum en andere vertegenwoordigers van de klasse Erysipelotrichi bij obese mensen gevonden, zei senior studie auteur Michael Blaut, PhD, hoofd van de afdeling Maag-Microbiologie van het instituut. Dit suggereert dat de groei van het organisme in het spijsverteringskanaal wordt gestimuleerd door vetrijke diëten, waardoor betere opname van voedingsstoffen en groter effect op lichaamsgewicht en lichaamsvet.

"We waren verrast dat de aanwezigheid of afwezigheid van een soort van een bepaalde bacteriële gemeenschap het lichaamsgewicht beïnvloedt en lichaamsvet ontwikkelt bij muizen," zegt Blaut.

Blaut en collega's onderzochten de rol van C. ramosum bij drie groepen van muizen: sommigen koesterden een vereenvoudigde menselijke darmflora (bacteriën) met acht soorten bacteriën waaronder C. ramosum; sommigen hadden een vereenvoudigde menselijke darmflora behalve C. ramosum, en sommigen hadden slechts C. ramosum. De onderzoekers noemden de eerste groep SIHUMI, de tweede groep SIHUMIw/Ocra en de derde groep Cra. De muizen kregen ofwel een vetrijk dieet of vetarm gedurende vier weken.

Na vier weken van een vetrijk dieet was tussen de muisgroepen geen verschil waar te nemen in energie-inname, dieet verteerbaarheid, en geselecteerde markers van laye graad ontsteking. Echter, SIHUMI muizen en Cra muizen gevoed met een vet dieet vertoonden een significante verhoging in lichaamsgewicht en lichaamsvet, wat impliceert dat zij het voedsel efficiënter omzetten in energie dan de SIHUMIw/Ocra muizen. Daarentegen bleven alle groepen muizen gevoed met een vetarm dieet mager, wat aangeeft dat het obesitas effect van C. ramosum zich alleen voordeed bij vetrijke diëten.

De zwaarlijvige SIHUMI en Cra muizen hadden ook een hogere genexpressie van glucose transporter 2 (Glut2), een eiwit dat de opname van glucose en fructose en vet transporteiwitten zoals vetzuur translocase (CD36) mogelijk maakt.

"Onze resultaten geven aan dat Clostridium ramosum de opname van voedingsstoffen in de dunne darm verbetert en zo obestias bevordert," zei Blaut. Associaties tussen obesitas en verhoogde lipopolysacchariden (componenten van de celwand van gram-negatieve bacteriën) die ontsteking of verhoogde vorming van moleculen genaamd kortketen vetzuren veroorzaken, gerapporteerd door andere onderzoekers doken niet op in deze studie "Dit betekent waarschijnlijk dat er meer dan één mechanisme is bij de bevordering van obesitas door darmbacteriën. "

Blaut hoopt via aanvullende studies meer te leren over de manier waarop C. ramosum energiemetabolisme beïnvloedt bij zijn gastheer en of we gelijkaardige resultaten tegenkomen bij conventionele muizen die de bacterie toegediend krijgen. "Het ontrafelen van de onderliggende mechanismen kan helpen om nieuwe strategieën in de preventie of behandeling van obesitas te ontwikkelen," zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats