Nieuws




Eiwitten en koolhydraten zijn belangrijker dan calorieën tellen


Groot onderzoek van het Charles Perkins Centre.

Volgens de meest uitgebreide studie van de macronutriënten balans die ooit is ondernomen, wordt de inname van voedsel in de eerste plaats geregeld door eiwitten en koolhydraten en niet door het aantal verbruikte calorieën.

Het baanbrekend Charles Perkins Centre van de Universiteit van Sydney voerde 's werelds eerste studie uit - gepubliceerd in Cell Metabolism - over de effecten van eiwitten, vetten en koolhydraten op energie-inname, metabole gezondheid, veroudering en levensduur op muizen.

Het onderzoek heeft aangetoond dat bij muizen caloriebeperking door eiwitrijke diëten of vermageringsdieet geen gunstig effect heeft op de levensduur, volgens de onderzoekers een fenomeen dat ook wel eens voor de mens kan gelden.

Een hoog eiwit - laag koolhydraten dieet resulteerde in verminderd lichaamsvet en voedselinname, maar ook in een kortere levensduur en een slechte cardiometabolische gezondheid.

Daarentegen, een hoog koolhydraten - weinig eiwit dieet resulteerde in een langere levensduur en een betere cardiometabolische gezondheid, ondanks het hoger gehalte aan lichaamsvet.

Een laag eiwit - hoog vet dieet gaf de slechtste gezondheidsresultaten, het vetgehalte toont geen negatieve invloed op de voedselinname.

"Dit onderzoek heeft enorme gevolgen voor de hoeveelheid voedsel dat we eten, ons lichaamsvet, ons hart en gezonde stofwisseling en uiteindelijk de duur van ons leven," zei Professor Steve Simpson, Academic Director van de Charles Perkins Centrum en overeenkomstig auteur van de studie.

"We hebben expliciet aangetoond hoe het komt dat alle calorieën niet allemaal dezelfde zijn - we moeten kijken naar waar de calorieën vandaan komen en hoe ze met elkaar omgaan."

"Dit betekent een enorme sprong voorwaarts in onze kennis over het effect van voedingskwaliteit en dieetbalans op onze voedselinname, gezondheid, veroudering en levensduur", zegt mede-auteur professor David Le COUTEUR van de Universiteit van Charles Perkins Centrum en hoogleraar Geriatrie bij het Concord Hospital.

"We staan ​​nu voor een nieuwe mijlpaal in het voedingsonderzoek."

Bij het onderzoeken van muizen gevoed met een verscheidenheid van 25 diëten gebruikte het onderzoeksteam een innovatieve 'statespace' voedingswaarde modellering methode om de interactieve effecten van dieetenergie, eiwitten, vetten en koolhydraten op voedselinname, cardiometabolische gezondheid en levensduur te meten.

De resultaten suggereren dat de levensduur bij dieren kan worden verlengd door het manipuleren van de verhouding van macronutriënten in hun dieet - het eerste bewijs dat farmacologie kan worden ingezet om de levensduur te verlengen bij zoogdieren .

Hoewel muizen het onderwerp waren van deze studie zei professor Le COUTEUR dat de resultaten in overeenstemming waren met eerder onderzoek bij mensen maar met een veel groter aantal dieetbehandelingen en nutritionele variabelen .

"Tot nu toe heeft het meeste onderzoek zich gericht op een enkele voedingswaarde variabele zoals vet, koolhydraten of calorieën, dus een groot deel van ons begrip van de energie-inname en dieet balans is gebaseerd op één-dimensionale enkele voedingsstof, " zei hij .

"De adviezen die we krijgen zijn om ​​gezond en evenwichtig te eten, maar wat betekent dat? We hebben enkele ideeën maar in verband met voedingssamenstelling weten we nog niet erg veel. Dit onderzoek is een belangrijke stap in het verzamelen van meer informatie hierover."

In termen van praktische adviezen, voorspellen de onderzoekers dat een dieet met matige hoeveelheden hoogwaardige eiwitten (ongeveer 15 tot 20 procent van de totale calorie-inname) die relatief laag is in vet en hoog in goede kwaliteit complexe koolhydraten de beste metabole gezondheid oplevert en de langste levensduur.

Vertaling: Andre Teirlinck

http://inspired.sydney.edu.au/
http://sydney.edu.au/news/84.html?newsstoryid=13173


[ Meer informatie over BPA ]


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats