Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Slecht ontbijt tijdens de jeugd verbonden met het metabool syndroom bij volwassenheid


Het wordt vaak gezegd dat het ontbijt belangrijk is voor onze gezondheid en een studie uitgevoerd door de Universiteit van Umeå , gepubliceerd in Public Health Nutrition ondersteunt deze bewering.

De studie toonde aan dat tieners die een arm ontbijt hadden, 27 jaar later een hogere incidentie vertoonden voor het metabool syndroom vergeleken met degenen die substantieel rijker ontbeten.

Metabool syndroom is een verzamelnaam voor factoren die zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Metabool syndroom omvat abdominale obesitas, hoge niveaus van schadelijke triglyceriden, lage niveaus van beschermend HDL (high density lipoproteïne), hoge bloeddruk en hoge nuchtere bloedsuikerspiegel.

In de studie werd aan 9-jaars studenten die hun opleiding in Luleå in 1981 (Noord- Zweedse Cohort ) voltooiden, gevraagd wat ze aten voor het ontbijt. Zevenentwintig jaar later ondergingen de deelnemers een gezondheidsonderzoek waarbij de aanwezigheid van het metabool syndroom en de verschillende subcomponenten werden onderzocht.

De studie toont aan dat de jonge mensen die hun ontbijt haddden verwaarloosd of slecht hadden ontbeten, een 68 procent hogere incidentie op metabool syndroom hadden bij volwassenheid, in vergelijking met degenen die altijd hun ontbijt beter hadden verzorgd. Dit besluit werd getrokken rekening houdend met sociaal-economische factoren en andere leefgewoonten van de tieners in kwestie. Abdominale obesitas en hoge bloedspiegels van nuchtere bloedsuikerwaarden konden het duidelijkst in verband gebracht worden met slecht ontbijt tijdens de jeugdperiode.

"Verdere studies zijn nodig om de mechanismen te verstaan die betrokken zijn bij het verband tussen slecht ontbijt en het metabool syndroom maar onze resultaten en die van verschillende eerdere studies suggereren dat een slecht ontbijt een negatief effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel," zegt Maria Wennberg, hoofdauteur van de studie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats