Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Cleveland Clinic onderzoekers ontdekken nieuw verband tussen hartziekten en rood vlees

Studie wijst op cardiovasculaire voordelen van veganistische of vegetarische diëten.

Overvloedig rood vlees samen met populaire energiedrankjes bevorderen atherosclerose - of de verharding of verstopping van de slagaders - volgens een Cleveland Clinic onderzoek deze week online gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

De studie toont aan dat de bacteriën die in het menselijke spijsverteringskanaal leven carnitine metaboliseren en veranderen in trimethylamine-N-oxide (TMAO), een metaboliet dat onderzoekers eerder al in een studie uit 2011 in verband brachten met atherosclerose bij mensen. Verder blijkt uit het onderzoek dat een dieet met veel carnitine de groei bevordert van de bacteriën die carnitine metaboliseren wat het probleem nog versterkt door het produceren van nog meer TMAO.

Het onderzoeksteam werd geleid door Stanley Hazen, MD, Ph.D., Vice Chair of Translational Research for the Lerner Research Institute en sectiehoofd van Preventive Cardiology & Rehabilitation in de Miller Family Heart and Vascular Institute aan de Cleveland Clinic, en Robert Koeth, een medisch student aan de Cleveland Clinic Lerner College of Medicine van de Case Western Reserve University.

De studie testte de carnitine en TMAO niveaus van omnivoren, vegetariërs en veganisten, en onderzocht de klinische gegevens van 2.595 patiënten die een electieve cardiale evaluatie ondergingen. Zij hebben ook de effecten op het hart van een carnitine-verbeterde voeding bij normale muizen onderzocht in vergelijking met muizen met onderdrukte niveaus van darmmicroben en ontdekte dat TMAO het cholesterol metabolisme verandert op meerdere niveaus wat de verhoging van atherosclerose verklaart.

De onderzoekers vonden dat de verhoogde carnitine niveaus bij patiënten een voorbode waren van een verhoogd risico op hart-en vaatziekten en ernstige cardiale risico's, zoals een hartaanval, beroerte en dood, maar alleen bij patiënten met gelijktijdig hoge TMAO niveaus hadden. Daarnaast vonden zij specifieke goede darm microbe types bij patiënten geassocieerd met zowel plasma TMAO niveaus als bepaalde voedingspatronen en dat de uitgangswaarde TMAO niveaus significant lager waren bij vegetariërs en veganisten dan bij omnivoren. Opmerkelijk dat vegetariërs en veganisten, zelfs na het nuttigen van een grote hoeveelheid carnitine, geen significante niveaus van het microbe product TMAO gaven, terwijl omnivoren dezelfde hoeveelheid carnitine hadden geconsumeerd.

"Het bacterieleven in ons spijsverteringskanaal wordt op lange termijn gedicteerd door ons voedingspatroon", aldus Hazen. "Een dieet rijk aan carnitine verschuift in onze darmen de
microbe samenstelling ten voordele van deze die carnitine willen, waardoor vleeseters nog gevoeliger worden voor het vormen van TMAO en zijn slagader-verstoppingen effecten. Terzelfdertijd hebben veganisten en vegetariërs een aanzienlijk verminderd vermogen om TMAO te synthetiseren uit carnitine, wat de cardiovasculaire gezondheidsvoordelen kan verklaren van deze diëten. "

Voorafgaand onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met frequente rood vlees consumptie is geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten, maar dat de aanwezigheid van cholesterol en verzadigde vetten in rood vlees niet voldoende zijn om de verhoogde cardiovasculaire risico's te verklaren. Dit wordt verder toegeschreven aan genetische verschillen, een dieet met hoog zoutgehalte vaak geassocieerd met rood vlees consumptie, en mogelijk zelfs het kookproces zijn andere verklaringen. Maar Hazen zegt dat dit nieuwe onderzoek wel degelijk een nieuw verband tussen rood vlees en hart-en vaatziekten suggereert.

"Dit proces is verschillend bij iedereen, afhankelijk van het darm microbe metabolisme van het individu," zegt hij. "Carnitine metabolisme opent een nieuwe weg om te verklaren waarom een ​​dieet rijk aan rood vlees atherosclerose bevordert."

Terwijl carnitine van nature in rood vlees zit, zoals rundvlees, wild, lams-en schapenvlees, eend- en varkensvlees is het ook als voedingssupplement verkrijgbaar in pilvorm en een gemeenschappelijk ingrediënt in energiedrankjes. Met dit nieuwe onderzoek in het achterhoofd, waarschuwt Hazen dat er meer onderzoek moet worden gedaan om de veiligheid van chronische carnitine consumptie te onderzoeken.

"Carnitine is geen essentiële voedingsstof; ons lichaam produceert van nature alles wat we nodig hebben," zegt hij. "We moeten de veiligheid van het chronisch consumeren van carnitine supplementen onderzoeken daar we hebben aangetoond dat, onder bepaalde omstandigheden, het de groei van bacteriën die TMAO produceren en potentieel slagaders verstoppen bevordert."

Deze studie is de laatste in een lijn van onderzoeken door Hazen en zijn collega's over het onderwerp hoe darmmicroben kunnen bijdragen tot atherosclerose en het blootleggen van nieuwe en onverwachte wegen betrokken bij hart-en vaatziekten. In een Nature-studie uit 2011 ontdekten zij het eerst dat mensen niet vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten alleen vanwege hun genetische afkomst, maar ook op basis van hoe de micro-organismen in hun spijsverteringsstelsel lecithine metaboliseren, een verbinding met een structuur die lijkt op carnitine .

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats