Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Osteopathie's Hands-On behandeling verbetert Chronische Lage Rugpijn, en vermindert medicijngebruik

Samenvatting door Thomas M, Pfaff, osteopaat (www.osteomedica.nl).

De cijfers zijn onthutsend. Meer dan 632 miljoen mensen lijden wereldwijd aan lage rugpijn; een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Volgens het Institute of Medicine, lijdt een derde van alle Amerikanen aan chronische pijn, dat het aantal mensen die door hart-en vaatziekten, diabetes en kanker worden getroffen ver overschrijdt. In de Verenigde Staten alleen al, zijn er ongeveer 100 miljoen volwassenen met chronische pijn, en bedragen de economische kosten van medische zorg en verloren productiviteit totaal meer dan 550 miljard dollar per jaar.

"Chronische lage rugpijn is een belangrijk onderdeel van deze kosten", zegt John Licciardone, DO, executive director van de osteopathische Research Center aan de UNT Health Science Center in Fort Worth (UNTHSC) en auteur van een in 2013 gepubliceerde studie in de Annals of Family Medicine. "Ons onderzoek biedt hoop in de vorm van een hands-on behandeling die voorziet in een matige tot aanzienlijke verbetering van de pijn, en vermindering van het gebruik van voorgeschreven medicatie."

Deze studie, uitgevoerd aan UNTHSC, gebruikte osteopathische manuele behandeling (OMT) en ultrasone therapie voor chronische lage rugpijn in 455 volwassenen te behandelen. Patiënten in de studie die de placebo behandeling ultrasone geluid therapie lieten geen verbetering te zien, maar de patiënten die osteopathie ondergingen toonde een significante verbetering van de pijn, minder gebruikt van voorgeschreven medicatie en waren meer tevreden met de zorg.

Bijna twee derde van de patiënten hadden 30 procent vermindering van hun pijn niveau, en de helft had een daling van keer dan 50 procent van de pijngrens. Patiënten kregen slechts zes behandelingen tijdens de studie.

Een van de grote voordelen van OMT is dat het weinig bijwerkingen heeft vergelijking met andere veel voorkomende behandelingen voor lage rugpijn (zoals medicatie), die vaak met bijwerkingen gepaard gaan. Volgens Licciardone: "In onze studie, hadden patiënten met een hogere mate van pijn meer vermindering van de pijn. Dus niet alleen OMT werk het verminderen van pijn, het lijkt zelfs beter te werken bij mensen die meer hinder van hun klachten ondervinden.

Dit zijn de mensen die vaak behandeld worden met potentieel verslavende medicatie zoals OxyContin en Vicodin, of complicatie gevoelige ingrepen als epidurale steroïde injecties en operaties.

Mensen zullen vaak vragen hoe osteopathie verschilt van chiropraxie of fysiotherapie. Hoewel sommige van de technieken die in de studie gebruikt werden vergelijkbaar zijn, is onze integrale aanpak bestaande uit een combinatie van technieken gericht op de onderrug en tevens aangrenzende organen het unieke verschil.

Thomas:"Al meer dan 100 jaar richt osteopathische benadering zich op de relatie tussen structuur en functie in het menselijk lichaam. Door deze onderlinge relatie te diagnosticeren en te behandelen zijn patiënten beter geholpen, en nu is er het overtuigende wetenschappelijk bewijs dat deze aanpak aanzienlijke voordelen verschaft in de behandeling van chronische pijn".

Referentie:
JC Licciardone, DE Minotti, RJ Gatchel, CM Kearns, KP Singh. Osteopathic Handmatig Behandeling en ultrasone therapie voor chronische lage rugpijn: een gerandomiseerde gecontroleerde trial. De Annals of Family Medicine, 2013; 11 (2): 122 DOI: 10.1370/afm.1468


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats